Dezvoltatorii imobiliari amenință cu noi scumpiri, dacă Guvernul va elimina facilitățile fiscale ale salariaților din domeniul construcțiilor. Unii dintre ei vorbesc de creșteri ale prețurilor din imobiliare cu 8-10%. Și, dacă prețurile ar fi dictate de ei, probabil că ar avea dreptate. Nu mai suntem însă într-o piață a vânzătorilor. Și anul trecut am fost anunțați de majorări explozive de prețuri, care urmau să înglobeze scumpirile materialelor de construcții, doar că acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Guvernul României se află în cea mai ingrată poziție din ultimii zece ani. Deficitul bugetar a fost scăpat de sub control și trebuie găsite soluții pentru corectarea sa. Există doar două alternative pentru Guvern, creșterea veniturilor sau scăderea cheltuielilor. Cum cheltuielile publice tind să fie rigide și greu de diminuat, trebuie să ne așteptăm ca focalizarea să fie pe creșterea veniturilor publice. Eliminarea facilităților fiscale este un pas normal care ar trebui să preceadă creșterea altor taxe și impozite.
Ce ar însemna acest lucru pentru constructori, mari beneficiari ai acestor facilități? Costurile lor vor crește și ei vor dori să le integreze în prețurile de vânzare. În mod firesc, chiar dacă piața ar fi una a vânzătorilor, majorările de prețuri ar trebui să fie extrem de variate. Dacă acceptăm ipoteza că un imobil nou va fi cu 8-10% mai scump nu același lucru se poate spune și despre construcțiile aflate în diferite stadii. Unele dintre acestea sunt aproape de finalizare și nu ar trebui să aibă costuri suplimentare semnificative. În plus, prețurile materialelor de construcție au început să scadă, deci ne putem aștepta ca, pe fondul reducerii costurilor, unii dezvoltatori să păstreze nivelurile prețurilor.
Piața este a cumpărătorilor
Realitatea de pe piață este însă diferită față de așteptările dezvoltatorilor. Piața este una a cumpărătorilor, volumele de vânzări din 2021 și prima parte a lui 2022 fiind doar o amintire. Creșterea dobânzii la credite a scumpit semnificativ banii și prea puțini cumpărători mai sunt dispuși să accepte orice preț. Anul trecut, când prețurile materialelor de construcție au scăpat de sub control, dezvoltatorii vorbeau de scumpiri masive ale proprietăților. Evident, acest fenomen nu a avut loc pentru că piața nu este unidirecțională. Cererea și oferta trebuie să se întâlnească. Prăbușirea cererii a determinat blocarea multor șantiere, deoarece dezvoltatorii au preferat să aștepte timpuri mai bune.
Acum ei amenință cu scumpiri, în încercarea disperată de a-și salva facilitățile. Chiar dacă vor majora prețurile de vânzare, cele ale pieței nu vor cunoaște modificări semnificative. IRCC va rămâne în jurul valorii de 6% cel puțin pentru viitoarele șase sau chiar nouă luni. Acest lucru se simte puternic în piață. Declinul vânzărilor imobiliare a continuat în ultimele luni și, probabil, se va accentua până la final de an. În iunie 2023 s-au înregistrat cu peste 22% mai puține tranzacții ca în luna similară a lui 2022. Și această prăbușire a venit înainte de eliminarea facilităților fiscale.