Eliminarea facilităților nu reprezintă o creștere de taxe, chiar dacă aceasta este percepută așa de către categoriile socio-profesionale vizate. În ultima săptămână, după ce Guvernul a făcut publice prevederile ordonanței de urgență prin care se va schimba Codul Fiscal, țara a luat foc. Nu poți să mai deschizi un ziar fără să-ți sară în ochi faptul că Guvernul majorează taxele pentru agricultori, constructori și programatori.
Materialele de presă sunt destul de părtinitoare și ne anunță prăbușirea economică a României. Se pare că aceste trei categorii de angajați sunt cele care țin economia în spate și că orice modificare de taxe le va pune la pământ. Împreună cu ele va pica și economia. Evident, orice taxă și contribuție care crește costul muncii va fi transferată în prețurile finale de vânzare și va fi suportată de către clienții finali. Nu avem cum să combatem acest aspect.
Este supărător însă faptul că lumea vorbește despre eliminarea acestor facilități ca despre o creștere de taxe. Afirmația nu este una corectă. Toate cele trei categorii au ca bază regimul fiscal pe care îl au și restul categoriilor socio-profesionale. Prin diferite legi și ordonanțe de urgență acestor categorii li s-au oferit excepții de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale. Motivația oferirii excepțiilor a constat în dezvoltarea acestor industrii. Orice excepție se acordă până la atingerea obiectivului. Când se permanentizează ea se transformă într-un abuz și o discriminare pozitivă față de celelalte categorii socio-profesionale. De exemplu, excepția de la plata impozitului de venit pentru programatori a fost acordată în 2003, de către Guvernul Năstase. Obiectivul principal a fost construirea unei industrii competitive. Au trecut 20 de ani și industria a ajuns să considere că excepția este un drept și nu o facilitate temporară.
Ce excepții se elimină?
În documentul prezentat, se prevede introducerea de Contribuții de Asigurare Socială de Sănătate pentru agricultori și constructori. De asemenea, se prevede introducerea impozitului pe venituri de peste 10.000 de lei la programatori. Practic, Guvernul elimină doar o parte din facilitățile fiscale, nu pe toate. Cele trei categorii socio-profesionale vor rămâne în continuare privilegiate. Cel mai mare efort fiscal va rămâne în continuare în sarcina angajaților cu salarii minime.
Unele facilități sunt absurde. De exemplu, constructorii lucrează în condiții periculoase. În acest domeniu, riscurile accidentelor de muncă sunt cu mult peste media națională. Nu este ciudat că un Guvern al României le-a oferit o scutire de la plata CASS? Unii dintre marii beneficiari ai sistemului de sănătate nu contribuie la acesta.