Categorii
Opinii

IMM-urile fără angajați urmează să dispară?

În ultimele două săptămâni au apărut zvonuri repetate că Guvernul României vrea să modifice Codul Fiscal. Una dintre modificările avute în vedere constă în coborârea la €500.000 a pragului pentru impozitul pe venit al firmelor cu cel puțin un angajat. Pragul de 3% pentru IMM-urile fără angajați va urma să dispară, dar nimeni nu a explicat ce vector fiscal va fi folosit pentru aceste companii.Citește în continuareIMM-urile fără angajați urmează să dispară?

Categorii
Opinii

Ministerul Finanțelor luptă cu morile de vânt

Ministerul Finanțelor a descoperit dușmanii supremi ai sistemului. Se pare că micii patroni își formează holdinguri de SRL-uri pentru a exploata impozitul pe venit de 1% și statul pierde din această cauză. Acuzația este una halucinantă pentru că acest tip de impozitare nu avantajează antreprenorii, ci visteria publică. Pentru antreprenori ar fi de preferat ca impozitarea pe venitul microîntreprinderilor să fie eliminată complet. Citește în continuareMinisterul Finanțelor luptă cu morile de vânt

Categorii
Piața internă

Statul poate îmbunătăți voucherele de vacanță

Zilele trecute Poliția Română a făcut verificări într-un caz de decontare ilegală a voucherelor de vacanță. A fost identificată o rețea de firme care deconta beneficiarilor 60% din valoarea acestor tichete. În acest context, statul ar avea posibilitatea să corecteze abuzurile generate de acest beneficiu al salariaților.Citește în continuareStatul poate îmbunătăți voucherele de vacanță

Categorii
Opinii

Îi ajută impozitarea venitului pe antreprenori?

Îi ajută impozitarea venitului pe antreprenori(cifrei de afaceri)? Dacă ar fi să îi ascultăm pe politicienii români, am fi inclinați să credem că da. Zilele trecute au avut negocieri pentru pragul de la care se trece la impozitarea pe profit. Inițial PSD a propus un prag de €100.000, dar se pare că, după negocieri cu…Citește în continuareÎi ajută impozitarea venitului pe antreprenori?

Categorii
Piața internă

Afectează plata impozitului pe venit firmele IT?

De fiecare dată când se redeschide subiectul eliminării scutirii la plata impozitului pe venit, reprezentanții industriei încep să se plângă de costurile enorme pe care le presupune măsura și de iminenta fugă din țară a programatorilor. Prea puțini s-au obosit să estimeze ce înseamnă aplicarea impozitului pentru costurile unei companii din IT.Citește în continuareAfectează plata impozitului pe venit firmele IT?

Categorii
Piața internă

Mai păstrăm scutirea de impozit a IT-iștilor?

Ministrul Finanțelor Publice a readus în discuție eliminarea facilităților de care beneficiază anumite categorii profesionale. Este evident că sunt avuți în vedere și programatorii din România care, din 2003, beneficiază de scutirea plății impozitului pe venit. În anticiparea lacrimilor care vor fi vărsate în spațiul public, venim cu o soluție prin care această lege să fie păstrată în vigoare.Citește în continuareMai păstrăm scutirea de impozit a IT-iștilor?

Categorii
Opinii

Zero taxe pe salariul minim poate relansa economia

Măsura „Zero taxe pe salariul minim” are potențialul să relanseze o economie care nu și-a revenit din traumele pandemiei COVID-19. Prin implementarea corectă a măsurii se vor putea corecta unele probleme structurale, se va reduce presiunea pe antreprenori și se va crea spațiul necesar unei creșteri economice sănătoase.Citește în continuareZero taxe pe salariul minim poate relansa economia

Categorii
Piața internă

Ministrul Economiei poate îngropa măsura „Zero Taxe”

Ministrul Economiei pare că vrea să-și îngroape propunerea de scutirea de impozite și contribuții sociale a salariilor minime. Aplicarea măsurii în HoReCa, un sector recunoscut pentru nivelul ridicat de evaziune și utilizarea extensivă a muncii la negru, va produce efecte care nu vor încuraja extinderea sa în celelalte sectoare.Citește în continuareMinistrul Economiei poate îngropa măsura „Zero Taxe”

Categorii
Opinii

Cum poate stimula statul sectorul IT?

Prin legea nr. 571/2003 statul român și-a propus să impulsioneze dezvoltarea sectorului IT. După 18 ani, la presiunile Uniunii Europene, guvernul și-a asumat eliminarea inegalitățile fiscale dintre diferitele categorii profesionale și în industria IT există o stare de nemulțumire pentru pierderea acestui „drept”. Există însă alte instrumente prin care ar putea fi sprijinită dezvoltarea sectorului IT autohton. De exemplu, ar putea fi constituit un fond de venture capital pentru finanțarea de start-up-uri locale.Citește în continuareCum poate stimula statul sectorul IT?

Categorii
Opinii

Merită scutiți IT-iștii de impozitul pe venit?

În 2003, prin legea 571, a fost decisă scutirea de impozitul pe venit a programatorilor. La momentul respectiv în România exista un sistem de impozitare progresivă care diminua semnificativ salariile mari. It-ul era la început de drum și prin această scutire se urmărea creșterea retenției programatorilor, consolidarea sectorului și dezvoltarea industriei. Întrebarea firească este dacă după 18 ani se mai justifică această scutire de impozit pe venit?Citește în continuareMerită scutiți IT-iștii de impozitul pe venit?