Investiții publice

Conceptul de investiții publice (Public investments) se referă la banii cheltuiți de către autorități pentru a oferi servicii de utilitate publică, precum educația sau sănătatea. Investițiile sunt efectuate din bugetul public sau din sume atrase din împrumuturi. În final, acestea sunt acoperite din taxele colectate de la persoanele fizice și juridice.

Pentru că sunt realizate din bani publici, aceste investiții trebuie să fie aprobate de către populație, direct sau indirect. De asemenea, de la anumite valori, aceste proiecte se atribuie prin licitații, pentru a stimula competiția și a împiedica alocarea preferențială a resurselor bugetare.

Investiții publice
Park icons created by Freepik – Flaticon

(2) Aceste investiții se referă la alocarea de resurse bugetare pentru dezvoltarea unor proiecte publice. Aceste proiecte, dezvoltate din fonduri bugetare sunt produse și servicii de utilitate publică, despre care se crede că nu pot fi oferite de sectorul privat. În principiu, aceste bunuri sunt oferite gratuit populației dintr-o țară sau regiune. Situația este valabilă și pentru bunurile care nu sunt oferite în mod curent de sectorul privat.

De exemplu, construirea de autostrăzi este un caz clasic de bunuri publice realizate prin investiții bugetare. Teoretic, acestea ar putea fi realizate și de mediul privat. Exploatarea lor comercială este însă complicată, motiv pentru care autoritățile publice obișnuiesc să preia această sarcină.