Categorii
Intern

Este posibilă inflamarea bulei imobiliare?

Dacă avea loc în altă țară, scandalul Nordis ar fi declanșat o spargere a bulei imobiliare. În România el poate contribui la expansiunea suplimentară a bulei. Noile condiții de piață îi vor determina pe dezvoltatori să majoreze prețurile de vânzare și vor împinge blocajul de pe piața imobiliară într-o zonă și mai problematică.

Este posibilă inflamarea bulei imobiliare? În contextul actual, există șanse mari ca bula imobiliară din România să-și continue expansiunea. Desigur, acest lucru va duce la o explozie violentă în viitor. Situația actuală de pe piață le acordă dezvoltatorilor imobiliari noi argumente pentru a crește prețurile. Am mai văzut acest lucru și acum 2-3 ani. Scumpirea materialelor de construcție a determinat majorarea prețurilor de vânzare cerute. Chiar dacă între timp materialele de construcție s-au ieftinit, dezvoltatorii continuă să solicite prețuri mai  mari în virtutea scumpirii lor.

Existența unor factori de presiune îi va determina pe dezvoltatori să-și majoreze pretențiile financiare. Pe termen scurt, există doi factori care pot contribui la expansiunea bulei imobiliare. Pe baza acestor factori, dezvoltatorii imobiliari vor încerca să majoreze prețurile de vânzare. Cum acestea sunt deja extrem de ridicate, se va reuși doar agravarea blocajului de pe piața imobiliară.

Dezvoltatorii vor scumpi apartamentele finalizate

În următoarele săptămâni, românii care au semnat contracte de promisiune vor încerca să-și verifice vânzătorii. De asemenea, cei care erau pe punctul să semneze contracte de acest gen vor amâna pasul și vor căuta alternative. Între timp, dezvoltatorii care au proiecte finalizate vor profita de conjunctură și le vor crește prețurile. Ei vor specula temerile clienților care vor vrea să evite riscurile semnale de Recorder în cazul Nordis. Teama de situațiile în care dezvoltatorii ar putea intra în insolvență va determina o schimbare a comportamentului de consum de pe piață.

Modificările legislative vor schimba piața

Din zona partidului de guvernământ a fost deja anunțat un proiect legislativ care va altera relațiile de piață. Astfel, din momentul adoptării acestor schimbări, dezvoltatorii nu vor putea solicita avansuri mai mari de 10%. Acestea vor putea crește la 40% doar în cazul contractării unor polițe de asigurare. Ce înseamnă acest lucru pentru dezvoltatorii imobiliari? Simplu, va avea loc o creștere a costurilor de producție. Avansurile mari de la clienți funcționau ca niște credite fără dobândă. Acestea ar putea fi înlocuite cu credite bancare, dar ele vin însoțite de costuri suplimentare sub forma dobânzilor.

Imediat ce scandalul va pierde din forță, vom fi bombardați cu reclame privind ultimele șanse de a achiziționa locuințe înainte de înrăutățirea condițiilor de piață. Desigur, aceste oferte vor fi realizate la prețuri majorate. Predicția noastră este că se va încerca crearea unei stări de panică pe piață și forțarea unor achiziții.

Noua legislație ar putea asana piața imobiliară

Pe termen mediu și lung, noile prevederi legislative vor putea determina eliminarea de pe piață a dezvoltatorilor neperformanți. Firmele fără suficiente resurse financiare și fără capacitatea de a atrage împrumuturi bancare nu vor mai fi în măsură să construiască noi blocuri. În schimb, dezvoltatorii serioși își vor întări poziția pe piață și, după reașezarea prețurilor vor fi căutați de clienți.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *