Până la efectuarea de tăieri ale cheltuielilor publice, statul român continuă să crească. Conform unei relatări a Ziare.com numărul de bugetari a depășit nivelul de 1,3 milioane în cursul lunii octombrie a anului 2024. Valoarea este una record pentru România ultimilor ani și reflectă dezmățul bugetar din 2024.
Evoluția este surprinzătoare în contextul în care de doi ani de zile se discută despre economii și tăieri bugetare. Este clar că aceste declarații publice au fost strict pentru opinia publică. Dezmățul bugetar a continuat nestingherit în timp ce politicienii ne asigurau că se luptă cu acesta.
Desigur, știind cât de greu se fac concedierile în sectorul public este clar că expansiunea numărului de bugetari este o problemă pe termen lung. Viitorul Guvern va avea o misiune extrem de dificilă. Acesta va trebui să reducă deficitul bugetar în condițiile unui stat aflat în continuă expansiune.
Conform ultimelor informații, România va încheia anul cu un deficit de circa 8%. Acesta este cu circa 2% mai mare decât cel asumat de către Guvern. Avem două comentarii legate de această evoluție. În primul rând, Guvernul a continuat să majoreze cheltuielile publice. În al doilea rând, în România bugetul se construiește mereu pe proiecții extrem de optimiste privind evoluția PIB-ului. Când economia nu performează, apar probleme în închiderea bugetului. Am mai scris despre acest lucru, bugetul ar trebui să fie construit pe PIB-ul curent și nu cel viitor.
Guvernul României a ales să acționeze politic, în detrimentul economiei. Practic, acesta a preferat să amâne măsurile dure pentru a nu periclita rezultatele din alegeri. Și, de parcă nu era suficient, a continuat să facă angajări.