Efectul de dotare (Endowment effect) se referă la tendința oamenilor de a evalua bunurile deținute la valori mai mari decât cele de piață. Frecvent, indivizii nu sunt dispuși să tranzacționeze bunuri la prețul pieței. Acest fenomen are loc chiar și atunci când costul de achiziție a fost unul inferior actualului preț. Existența efectului a fost dovedită cu ajutorul experimentelor economice realizate în medii controlate. De exemplu, un experiment de acest gen presupune împărțirea subiecților în două grupuri. Un grup primește obiecte și celălalt sume de bani. S-a constatat că posesorii obiectelor solicită sume mai mari decât sunt dispuși ceilalți să plătească.
Efectul de dotare nu presupune doar pe faptul că proprietatea crește valoarea percepută, ci și pe existența unei aversiuni ridicate față de pierderi. Indivizii solicită prețuri mai mari decât cele ale pieței pentru a se asigura că vor putea înlocui bunul vândut.
Efectul poate fi observat cu ușurință pe piața imobiliară. Atașamentul de casele părintești îi determină pe mulți să ceară prețuri mai mari decât cele ale pieței. De multe ori, acest lucru se întâmplă fără a se ține cont că imobilele respective au nevoie de renovări semnificative.

Acest efect surprinde rolul emoțiilor și al prejudecăților cognitive în procesul economic de luare a deciziilor.