Paletul (Pallet) este structura plată din lemn pe care mărfurile sunt stivuite și împachetate, de obicei în formă de cub. Forma unui palet este gândită pentru a favoriza manipularea cu ajutorul unui motostivuitor. De asemenea, forma cubică a paleților permite stocarea optimă a acestora în depozite. Forma și dimensiunea paletului permite și stivuirea optimă într-un container.
Practic, utilizarea paleților pentru transport și depozitare a permis optimizarea costurilor. Aceștia sunt dovada că invențiile simple pot schimba modul în care muncim. Paleții par simple structuri de lemn, dar aceștia contribuie la utilizarea optimă a spațiului și a mijloacelor mecanizate de manipulare. Astfel, ei contribuie la reducerea costurilor asociate cu spațiile de depozitare, gradului de umplere al mijloacelor de transport, forței de muncă necesare etc.
Tradițional, paleții sunt realizați din lemn. În ultimii ani, în contextul crizei lemnului, unele firme au început să îi dezvolte din materiale alternative. De exemplu, firma Stabilplastik produce paleți care sunt realizați 100% din plastic reciclat. Aceștia îndeplinesc normele europene de rezistență și igienă și înlocuiesc cu succes paleții tradiționali. De asemenea, pentru producerea de paleți se mai folosesc diferite aliaje, carton și compuși din fibre de plante combinate cu rășini.
Piața paleților este una imenesă ca număr și ca volum. Astfel, se estimează că în lume circulă 5 miliarde de paleți și că piața va depăși valoarea de 100 de miliarde de dolari în 2025.