Categorii
Opinii

Statul poate reforma loteria bonurilor fiscale

Loteria bonurilor fiscale a fost lansată la începutul anului 2015 cu scopul declarat de a stimula reducerea evaziunii fiscale și de a îmbunătăți nivelul de fiscalizare din comerț. De la bun început, ideea a fost implementată deficitar și efectele urmărite s-au lăsat așteptate. Statul poate reforma loteria bonurilor fiscale în așa fel încât să o facă mai atractivă.

Loteria bonurilor fiscale a fost suspendată de către guvern pe perioada stării de urgență sau alertă, prin ordonanța nr. 153 din 2020. Anul 2020 a fost atât de complicat, încât au existat doar 4 extrageri, față de 14 în alți ani (12 lunare + 2 speciale, de Paști și de Crăciun).

Cum poate fi îmbunătățită loteria

Perioada de suspendare a acestei loterii anti-evaziune ar fi fost momentul ideal pentru reevaluarea și îmbunătățirea instrumentului. Dacă ni s-ar cere părerea am putea propune câteva modificări care au potențialul să îmbunătățească instrumentul, să contribuie la reducerea semnificativă a evaziunii și să determine reduceri ale costurilor operaționale pentru unele instituții publice.

În primul rând, ar fi necesară reducerea valorii pragului superior al bonurilor câștigătoare. 999 de lei nu este o sumă excesivă, dar la un produs cu acest preț  TVA-ul de 19% reprezintă 159,50 lei. Probabil o persoană cu venituri scăzute ar renunța la bonul fiscal pentru a economisi acești bani. Aceasta nu va păstra bonul pentru un premiu improbabil. Evident, loteria ar avea mai mult sens cu un prag de cel mult 3-400 lei, valori la care TVA-ul nu mai reprezintă la fel de mult pentru un client.

În al doilea rând, loteria ar trebui să facă pasul spre mileniul 3 și să se debirocratizeze. Astăzi, cumpărătorii trebuie să adune bonurile fiscale și dacă au unul câștigător să-l ducă la ANAF. Dacă la ANAF se înregistrează multe bonuri, se mai organizează o extragere. Ulterior premiul de 1 milion este împărțit la doar 100 de norocoși. Pentru extragerile speciale, oamenii trebuie să păstreze bonurile alte câteva luni.

Pentru evitarea colectării bonurilor în „dosare cu șină”, ar trebui extrase doar cele care permit identificarea cumpărătorilor. Loteria ar trebui să se limiteze la extragerea bonurilor la care se pot afla clienții, deci achizițiile plătite cu cardul. Casele de marcat electronice dau statului posibilitatea formării de baze de date cu bonurile fiscale. Se pot organiza extrageri și afla de la băncile emitente ale cardurilor numele titularilor. Pentru creșterea eficienței loteria poate fi orientată spre industriile cu nivel ridicat al evaziunii.

Acest instrument poate fi perfecționat

Loteria bonurilor fiscale nu este un instrument inerent rău, ea având potențialul să determine îmbunătățirea gradului de colectare fiscală și să contribuie la formarea unei mai bune discipline fiscale a populației. Dacă plafonul acesteia ar fi coborât pentru a le fi accesibilă celor cu venituri mici, mai dispuși să comită fapte de evaziune, și dacă s-ar limita la plata cu cardul, efectele ar fi cu siguranță mai puternice ca cele de acum. De ce credem asta? Utilizarea cardurilor în tranzacțiile mici ar determina oamenii să renunțe la lichidități. În timp. s-ar forma deprinderi care ar determina utilizarea cardului și în achizițiile de bunuri valoroase. Creșterea utilizării acestor mijloace de plată ar duce și la scăderea cantității de cash aflată în circulație. Astfel ar putea fi combătută evaziunea și ar fi reduse costurile operaționale ale Băncii Naționale a României.

Update

Statul nu mai poate  reforma loteria bonurilor fiscale pentru că aceasta a fost desființată.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *