Suspendarea voucherelor de vacanță în 2021 este bună pentru că acestea ar fi alimentat inflația. Guvernul României a anunțat că nu va mai acorda vouchere de vacanță în 2021 și a declanșat o mică furtună în țară. Profităm de această ocazie pentru a studia unele implicații ale acestei măsuri. În orice analiză privind voucherele de vacanță ar trebui să începem de la momentul zero, ordonanța nr. 8/2009. Această ordonanță a fost dată în ajunul crizei financiare din 2009 pentru a ajuta întreprinderile private și angajații din acestea să treacă peste o perioadă economică dificilă.
Amuzant este că unul dintre motivele care au stat la baza adoptării ordonanței a fost acesta: „având în vedere că în contextul actual generat de efectele crizei financiare întreprinderile mici și mijlocii nu mai au resurse pentru a ține pasul cu creșterile salariale anunțate în sectorul bugetar și riscă să își piardă angajații”.
Deci, guvernul României a dat în 2009 o ordonanță de urgență cu intenția declarată de a ajuta firmele să poată concura cu statul, dar într-un timp relativ scurt acest avantaj a ajuns să fie acordat aproape exclusiv angajaților bugetari. În mod ironic, probabil mai puțin de 1% dintre angajații din mediul privat beneficiază de acest tip de vouchere.
De ce este bine că nu se acordă vouchere de vacanță în 2021
Imediat ce un drept este acordat și acceptat, contestarea lui devine dificilă. Astăzi voucherele sunt privite de bugetari ca un drept inalienabil. Impresia este că dreptul la vouchere este incontestabil, deși privind la motivarea ordonanței 8/2009 acestea au o dimensiune imorală.
Totuși, in condițiile anului 2021, nu va exista o problemă economică reală dacă bugetarii nu vor primi vouchere de vacanță. De fapt, prin emiterea lor se generează o distorsiune semnificativă pe piață și sunt dezavantajați angajații din mediul privat deoarece le este îngreunat accesul la resursele turistice.
Pe piață există vouchere din 2019 și 2020, deci printr-o nouă serie ar crește presiunea inflaționistă asupra prețurilor din turism. Scumpirea serviciilor turistice ar îngreuna accesul celor care nu beneficiază de acest tip de tichete. Nu doar că firmele private trebuie să concureze cu statul, dar inundarea pieței cu vouchere ar duce la creșterea prețurilor din turism și ar face ca accesul angajaților din mediul privat să fie și mai dificil.
Cererea va crește accelerat
Suspendarea voucherelor de vacanță este bună, pentru că altfel presiunea pe cerera ar crește enorm de mult. Ofertanții ar fi obligați să majoreze prețurile și inflația și-ar spune cuvântul.
Ținând cont de ritmul de vaccinare și trendul infecțiilor COVID-19 la vară ar putea fi ridicate o parte din restricții. Din momentul acela mulți își vor dori să călătorească. Bugetarii care au vouchere pe punctul să expire, din 2019 sau 2020, se vor grăbi să le utilizeze. Cererea va crește deși, în ultimul an, multe unități de cazare s-au închis datorită condițiilor dificile.
În a doua jumătate a anului 2021 cererea va crește semnificativ pe fondul unei oferte restrânse. Forțele pieței vor determina majorarea prețurilor. Și aici este ironia situației. Angajații din mediul privat, pentru care au fost concepute aceste vouchere în 2019, vor plăti suplimentar pentru servicii turistice.
Un răspuns la “Suspendarea voucherelor de vacanță este bună”
[…] Măsura luată de ministrul de resort va avea un efect interesant de relansare a turismului. Am mai analizat și în trecut perspectiva unei relansări a turismului în această vară, dar acum avem […]