Categorii
Extern

Este economia într-o criză de subproducție?

Este economia într-o criză de subproducție? Probabil că da, capacitățile de producție ale celor mai multe firme au fost utilizate la niveluri suboptimale. Unul dintre efectele pandemiei este cel al crizei de producție. Luni întregi, miliarde de oameni au stat în case și firmele au operat la capacitate limitată. Efectul a fost o presiune enormă pe stocurile existente. Semnele acestor restrângeri de activitate se simt tot mai puternic pe piață și sunt amplificate de o criză a componente.

Este economia într-o criză de subproducție?

Efectul pandemiei asupra furnizorilor de componente din lumea întreagă a fost unul dublu. În primul rând, aceștia și-au redus producția pe fondul restricțiilor sociale. În al doilea rând, deoarece clienții lor și-au redus producția le-a fost afectată capacitatea de a realiza prognoze și estimări pertinente și deci nu au putut să se coordoneze cu nevoile clienților lor. Cauzele sunt multiple, de la încetarea temporară a producției, la oprirea transporturilor, creșterea costurilor și revenirea bruscă a cererii.

Cu firmele în restricție de activitate și cu cererea mondială la minimul ultimilor ani, producătorii și-au redus cu mult turația. Activitatea din economie s-a bazat pe livrări din stocuri și doar cererea extrem de scăzută a împiedicat o creștere a prețurilor. Pe măsură ce timpul a trecut și stocurile s-au redus a devenit evident că oferta este tot mai dificil de acoperit. Deși există capacitățile fizice care ar permite relansarea producției, problemele de aprovizionare cu materie primă și lipsa procedurilor de lucru în condițiile de distanțare socială au împiedicat o relansare rapidă a producției.

Penuria de pe piață este vizibilă cu ochiul liber. Este suficient să facem o plimbare printre rafturile celui mai apropiat magazin pentru a ne convinge că multe dintre produsele pe care obișnuiam să le cumpărăm lipsesc de pe rafturi și că prețurile celor care se găsesc sunt mai mari decât ne aminteam. Producătorii au majorat sensibil prețurile pentru că nu pot acoperi cererea. Reducerea ofertei de bunuri și servicii, în condițiile unei invazii cu monedă ieftină, pune o presiune fără precedent pe rata inflației.

Investițiile nu au fost orientate spre noi unități de producție

Până acum, banii suplimentari de pe piață au fost direcționați în special spre active investiționale. În ultimul an am asistat la creșteri impresionante ale prețurilor la metalele prețioase, acțiunilor, crypto-monedelor și a proprietăților. Pe măsură ce vor fi eliminate restricțiile, apetitul indivizilor pentru consum și cererea vor crește. În acel moment va deveni evident faptul că banii ieftini de pe piață nu pot suplini producția propriu-zisă.

După ce un procent optim al populației va fi imunizat, firmele vor produce iar la turație maximă. Relansarea proceselor industriale va reduce criza de bunuri de pe piață. În mod normal, dacă nu intervin alți factori, prețurile produselor vor intra pe un trend descendent.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *