Categorii
Piața externă

Este economia într-o criză de subproducție?

Unul dintre efectele pandemiei care a fost tratat cu superficialitate de către analiștii economici este legat de inevitabila criză de producție. Pentru luni întregi, miliarde de oameni au stat închiși în case și firmele au operat la capacitate limitată, fapt care a pus presiune pe stocuri. Semnele acestor restrângeri de activitate se simt tot mai puternic pe piață și sunt amplificate de o criză a componente.

Efectul pandemiei asupra furnizorilor de componente din lumea întreagă a fost unul dublu. În primul rând, aceștia și-au redus producția pe fondul restricțiilor sociale. În al doilea rând, deoarece clienții lor și-au redus producția le-a fost afectată capacitatea de a realiza prognoze și estimări pertinente și deci nu au putut să se coordoneze cu nevoile clienților lor. Cauzele sunt multiple, de la încetarea temporară a producției, la oprirea transporturilor, creșterea costurilor și revenirea bruscă a cererii.

Cu firmele în restricție de activitate și cu cererea mondială la minimul ultimilor ani, producătorii și-au redus cu mult turația. Activitatea din economie s-a bazat pe livrări din stocuri și doar cererea extrem de scăzută a împiedicat o creștere a prețurilor. Pe măsură ce timpul a trecut și stocurile s-au redus a devenit evident că oferta este tot mai dificil de acoperit. Deși există capacitățile fizice care ar permite relansarea producției, problemele de aprovizionare cu materie primă și lipsa procedurilor de lucru în condițiile de distanțare socială au împiedicat o relansare rapidă a producției.

Penuria de pe piață este vizibilă cu ochiul liber. Este suficient să facem o plimbare printre rafturile celui mai apropiat magazin pentru a ne convinge că multe dintre produsele pe care obișnuiam să le cumpărăm lipsesc de pe rafturi și că prețurile celor care se găsesc sunt mai mari decât ne aminteam. Producătorii au majorat sensibil prețurile pentru că nu pot acoperi cererea. Această reducere a ofertei de pe piață, în condițiile unei invazii cu monedă ieftină, pune o presiune fără precedent pe rata inflației.

Până acum, excesul de bani suplimentari de pe piață a fost direcționat în cea mai mare parte spre active investiționale. În ultimul an am asistat la creșteri impresionante ale prețurilor la metalele prețioase, acțiunilor, crypto-monedelor și a proprietăților. Pe măsură ce numărul zilnic de infecții va scădea și vaccinarea va avansa, se va renunța la restricții, indivizii își vor recăpăta pofta pentru consum și cererea va începe să-și revină. În acel moment va deveni evident faptul că banii ieftini de pe piață nu pot suplini producția propriu-zisă.

Nu putem decât să sperăm că, pe măsură ce campania de vaccinare va avansa și firmele vor începe să producă la turație maximă, criza de bunuri de pe piață se va reduce și prețurile produselor vor intra pe un trend descendent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.