Categorii
Extern

Autoturismele pe combustie vor deveni un lux

Se pare că producătorii auto din UE au acceptat 2035 ca termen limită pentru comercializarea de autoturisme cu motoare pe combustie. Din 2028, ca urmare a generalizării trendului, achiziția unei mașini cu motor pe combustie va deveni un lux pentru cetățenii Uniunii Europene.

Autoturismele pe combustie vor deveni un lux pe măsură ce ne apropiem de 2035. Știrile care anunță că în Uniunea Europeană va fi interzisă vânzarea de autoturisme cu motoare pe combustie (inclusiv cele hibrid) apar atât de frecvent în presă încât nimeni nu mai pune la îndoială faptul că interdicția va fi în vigoare în 2035. De fapt, în UE marii producători auto au început deja să renunțe la motorizarea Diesel și unii anunță chiar că din 2035 nu vor mai comercializa nici modelele pe benzină sau hibride.

Pe măsură ce producătorii se aliniază la acest trend interdicțiile propriu-zise devin doar o formalitate legislativă. Piața auto a Uniunii Europene se află în fața unei schimbări structurale fundamentale și efectele se vor simți mult mai rapid decât am fi tentați să credem.

Achiziția unei mașini cu motor pe combustie va deveni un lux in Europa cel târziu în 2028. Explicația economică este simplă și ține de mixtul de reglementări, nivelul taxelor antipoluare și investiția propriu-zisă. Deci, în cel mult șapte ani de zile, pentru marea majoritate a locuitorilor Uniunii Europe, achiziția unui autoturism cu motor pe combustie nu va mai fi viabilă din punct de vedere economic.

De ce vor deveni automobilele pe combustie un lux

Există multe motive pentru care achiziția unui autoturism cu motor pe combustie va fi o investiție neinspirată economic.

În primul rând, pe măsură ce ne apropiem de 2035 valoarea de revânzare a unui autoturism scade.  Din punct de vedere al valorii de revânzare, investițiile în autoturisme sunt extrem de nefavorabile, comparativ cu cele în imobile, terenuri, titluri de valoare. Din momentul în care ai ieșit din reprezentanța auto, valoarea autoturismului scade accelerat. Acest efect de depreciere va fi accelerat pe măsură ce ne apropiem de 2035. În 2028 un individ care dorește să achiziționeze un autoturism nou, de care să se folosească pentru patru sau cinci ani, va fi conștient că în 2032 sau 2033 valoarea de revânzare va fi extrem de scăzută.

În al doilea rând, pe măsură ce autovehiculele electrice vor deveni mai accesibile, vor urma majorări succesive ale taxelor anti-poluare. În 2028 probabil că aceste taxe vor fi deja consistente și perspectiva va fi de creștere până în 2035. Achiziția în 2028 a unui autoturism cu motor pe combustie va deveni problematică dacă aceste taxe vor fi prea ridicate. În 2028 utilizarea unui autoturism electric va fi semnificativ mai rentabilă decât a unuia cu motor pe combustie.

În al treilea rând, deja modele de autoturisme electrice care sunt comparabile ca preț și autonomie cu autovehiculele pe combustie. Dacă investițiile în noile tehnologii de stocare se confirmă autoturismele electrice ar putea devini mai competitive decât cele pe combustie. Și asta se va întâmpla până în 2028.

Prețurile ridicate, taxele antipoluare și deprecierea rapidă explică de ce clienții vor renunța să mai achiziționeze autoturisme pe combustie. Europa verde va ajunge aici mai repede decât era planificat.

Update

Pe 28 iunie 2022 în Uniunea Europeană s-a decis oficial interzicerea vânzării de motoare pe combustie, începând cu 2035. Deci, acum este sigur că autoturismele pe combustie vor deveni un lux.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *