Categorii
Extern

Corporațiile nu pot opri munca remote

În presa internațională apar frecvent articole în care se anunță eșecul muncii remote și întoarcerea angajaților în birourile clasice. Se subestimează însă modificările care s-au produs pe piață și capacitatea angajaților de a-și apăra drepturile câștigate.

Corporațiile nu pot opri munca remote. Articole fataliste ne anunță frecvent că firmele vor renunța la munca remote, pentru că aceasta este ineficientă și pentru că productivitatea angajaților este scăzută. Pretențiile din aceste articole nu sunt realiste pentru că pe piața liberă nu se poate ajunge la o înțelegere între toate companiile prin care să se renunțe la acest stil de a presta activități lucrative. În plus, se subestimează constant capacitatea salariaților de a-și apăra drepturile proaspăt câștigate și efectele concurenței dintre firme.

De ce sunt corporațiile nemulțumite de munca remote?

Anul trecut, în săptămânile în care locuitorii planetei au făcut arest la domiciliu companiile raportau creșteri neverosimile ale productivității în remote și dedicarea angajaților. Și da, captivi între patru pereți, fără foarte multe moduri de a-și petrece timpul liber, angajații s-au refugiat în muncă. Evident, modul acesta de muncă nu era sustenabil pe termen lung și era de așteptat să intervină plictiseala și apatia.

Încântarea inițială a multor manageri a dispărut și aceștia au început să raporteze scăderi de productivitate. Destul de probabil acestea nu sunt raportate la situația pre-pandemică ci la săptămânile atipice din aprilie și mai 2020. Mulți managerii nu înțeleg ce se întâmplă și au dificultăți în exercitarea controlului angajaților de la distanță. Maniera de lucru s-a schimbat, dar managementul nu a reușit să țină pasul cu schimbările de pe piață.

Probabil că productivitatea angajaților nici nu a scăzut raportat la perioada de dinainte de pandemie. Aceștia și-au dat seama că pot să-și exercite sarcinile mai repede și să folosească diferența de timp pentru ei.  Întoarcerea acestor angajați la sediul companiei nu ar duce la creșterea productivității lor și pe fondul timpului pierdut pentru deplasare și socializarea de birou nemulțumirea acestora s-ar  accentua.

Angajații și-au conștientizat puterea

Pentru angajații care au trecut forțat la munca remote, experiența a fost una brutală dar revelatoare. Aceștia și-au dat seama cât timp pierdeau în zilnic cu deplasarea la serviciu, cu discuțiile cu colegii și cu ședințele. Efectul imediat a fost că productivitatea lor a crescut și, ulterior, când a început să se manifeste preferința lor pentru timpul liber, aceștia au început să se achite doar de sarcinile de serviciu, fără să muncească mai mult decât ar fi necesar. Probabil această preferință pentru timpul liber este cea care a contribuit decisiv la crearea imaginii că productivitatea muncii remote este scăzută. Angajații pur și simplu preferă să nu facă mai mult decât făceau în opt ore. Lucrează mai repede și își folosesc timpul câștigat în interes propriu.

Articolele care anunță întoarcerea angajaților în birourile clasice le subestimează capacitatea de opoziție. O parte a acestora nu vor fi dispuși să se întoarcă la birouri pentru aceleași salarii, în condițiile în care făcând aceleași lucruri de acasă le salvează până la 3-4h/zi (timpul de deplasare, timpii morți de la locul de muncă, timpul de socializare). Firmele care vor forța întoarcerea la birou a angajaților se vor confrunta cu rezistența acestora și cu un val de demisii.

Corporațiile nu pot dicta condițiile de pe piața muncii

Munca Remote nu este în pericol cât timp între firme există concurență pentru angajații talentați și cu abilități rare. Aceștia sunt greu de înlocuit și dacă ar fi forțați să se întoarcă la birou ar putea să demisioneze. Angajații valoroși nu vor accepta locuri de muncă pentru aceleași salarii, condițiile de la birou și eventualele beneficii.

Chiar dacă în cadrul corporațiilor există nemulțumiri legată de munca remote, acestea nu vor avea curajul să renunțe la ea. Nicio firmă nu este suficient de puternică pentru a controla condițiile de pe piața muncii. Dacă o firmă, indiferent de mărimea ei, ar anunța că renunță la munca de la distanță în cel mult câteva zile s-ar confrunta cu un val de demisii. Și printre demisionar ar fi, cu siguranță,  angajați greu de înlocuit.

Start-up-urile pot profita de conjunctură pentru a obține economii de scară

Start-up-urile și micile companii, care până acum unul sau doi ani aveau probleme să își găsească angajați, vor putea profita de noul context de pe piață. Pentru a obține angajați de vârf, acestea le vor oferi condițiile de muncă solicitate. Dorința unui specialist de a lucra de la distanță nu va fi un impediment pentru angajarea sa. Costurile mai mici cu forța de muncă și posibilitatea de a atrage angajați nemulțumiți de regimul de muncă rigid din marile corporații se vor constitui în avantaje competitive pentru firmele proactive.

Ne așteptăm ca start-up-urile și companiile care vor să crească să vină cu oferte de muncă remote cu noi beneficii. Nu ne-ar mira ca, în câțiva ani, firmele să le ofere angajaților ca beneficii vacanțe de muncă plătite. Acestea ar putea să le faciliteze călătorii în locuri din cele mai exotice, doar pentru a le stimula productivitatea. Firmele ar putea suporta și costurile școlarizării on-line a copiilor pentru ca aceștia să poată călători alături de familie.

Corporațiile nu pot opri munca remote

Cât timp va exista concurență între firme pentru a atrage talentele de pe piață, munca remote nu este în pericol.  Corporațiile se vor adapta  la noile condiții de muncă, dar start-up-urile vor profita de acestea pentru a-și consolida pozițiile.

De Gabriel

Sunt un economist care scrie pe platforma Inițiativa Privată în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile care abundă în articolele mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *