Categorii
Opinii

Miracolul economic s-a sfârșit

Declarația directorului OMS Europa, legată de faptul că este puțin probabil să punem capăt pandemiei prin vaccinare, poate determina aterizarea forțată a economiei mondiale. În ultimele 18 luni actorii economici s-au motivat cu speranța că pandemia COVID-19 se va sfârși rapid și viața va reveni la normal. Această declarație ne aruncă într-o zonă a depresiei și disperării și nu știm cum vom ieși din pandemie sau cum va arăta noua economie.

Miracolul economic s-a sfârșit atunci când directorul OMS a pus sub semnul întrebării capacitatea vaccinurilor de a încheia criza. Declarația directorului OMS Europa elimină speranțele care alimentau evoluția economiei mondiale. Mai mult de un an. actorii economici s-au încurajat reciproc cu speranța depășirii rapide a crizei sanitare și revenirea la normalul sigur și familiar.

Creșterea economică s-a bazat pe speranță

În ultimele 18 luni, creșterea economică s-a bazat în principal pe speranță. Realitatea este că în economia reală nivelul producției s-a redus și în foarte multe industrii  activitatea nu s-a apropiat încă de perioada pre-pandemie. În aceste condiții, indicatorii economici optimiști care sunt prezentați opiniei publice sunt neverosimili. Oricât de mult ne-am dori, la un moment dat problemele structurale ale economiei mondiale vor ieși la suprafață.

În prima fază a pandemiei COVID-19, cea mai mare parte a populației a acceptat izolarea cu speranța că, după ce vom sta închiși câteva săptămâni, virusul va dispărea și viața va reintra rapid în normal. Ulterior, după ce s-a dovedit că virusul nu are cum să dispară de la sine, ne-am pus speranțele în vaccin. Am urmărit evoluția campaniilor de vaccinare și am așteptat să ajungem la pragul care va transforma virusul într-o amintire. Din păcate, nici măcar în țările bogate campania de vaccinare nu a fost realizată suficient de repede pentru a opri răspândirea și mutarea virusului.

Oamenii au fost încrezători în revenirea rapidă la normal și au economisit în perioada în care au fost forțați să-și schimbe comportamentul de consum. Apoi, când au fost ridicate restricțiile au început să  consume cu furie, în încercarea de a-și recupera fostele vieți.

Statele lumii au avut partea lor de contribuție la formarea acestei economii bazate pe încredere. Acestea au inundat piețele cu bani ieftini și cu mesaje de încurajare și iminentă învingere a virusului. Inflația și-a făcut simțită prezența în lume și, pe fondul majorării prețurilor, cifrele de afaceri ale multor companii au crescut.

Începe o perioadă a incertitudinii

Declarația directorului regional OMS și creșterea numărului de contaminări, în condițiile înregistrării unor rate relativ ridicate de vaccinare, ne semnalează că suntem departe de rezolvarea problemei. Lumea va intrarea acum într-o fază a depresiei și incertitudinii, în care niciun actor economic nu mai credibilitate când afirmă că, în una sau mai multe luni, viața noastră va arăta într-un fel sau altul.

Pentru că intrăm într-o perioadă caracterizată de incertitudine este de așteptat ca indivizii să-și ajusteze semnificativ comportamentele de consum. Este posibil ca aceștia să-și reducă achizițiile de produse non-esențiale și să încerce să-și crească economiile pentru situații neprevăzute. Per ansamblu, ne așteptăm la reducerea consumului care să determine temporizarea creșterii economice sau chiar un declin. Pe fondul stării de depresii, ar putea să se accentueze comportament autodestructiv și să asistăm la creșteri ale consumului de băuturi alcoolice sau droguri.

Fiecare companie în insolvență sau faliment va accentua starea de incertitudine și va genera efecte în cascadă în întreaga economie. Acestea vor confirma faptul că miracolul economic s-a sfârșit.

Semne ale neîncrederii erau deja aici

Deschiderea treptată a economiilor ne-a evidențiat faptul că unii jucători economici nu au fost convinși că lumea va reveni la normal. Chiar și când volumul tranzacțiilor a început să crească, aceștia și-au păstrat prețurile relativ ridicate în încercarea de a-și maximiza beneficiile per tranzacție. În multe industrii a existat o rezistență la reducerea prețurilor, chiar după revenirea consumului la niveluri apropiate celor din 2019.

De exemplu, costul transportului unui container de marfă a crescut exponențial în 2020. Explicațiile sunt mai multe și sunt legate în special de încetinirea nivelului activității economice de anul trecut. Scăderea comenzilor internaționale a dus la încetinirea ritmului de formare a containerelor, creșterea timpilor petrecuți de containere în depozite și porturi și scăderea numărului de deplasări ale acestora. Practic, un container care era folosit pentru 6-7 transporturi pe an, a ajuns să fie folosit pentru unul sau două. Scăderea randamentului per container a dus la criza containerelor.

Interesant este însă că, ulterior, deși consumul a crescut, armatorii au păstrat prețurile transporturilor internaționale ridicate. De ce au făcut acest lucru? Probabil au considerat că perioada economică bună nu va fi de durată și au încercat maximizarea beneficiilor financiare per operațiune.

Acest comportament nu este caracteristic doar armatorilor din transporturile maritime, el putând fi întâlnit în foarte multe domenii economice.

Miracolul economic s-a sfârșit

Economia mondială a funcționat 18 luni împotriva logicii, înregistrând creșteri neverosimile, deși se producea mai puțin. Schimbarea comportamentului de consum și inundarea piețelor cu bani ieftini au creat iluzia unei economii funcționale.

Declarația OMS forțează trezirea rapidă la realitate a actorilor economici. Afacerile care se bazau pe o revenire rapidă la vechiul normal, precum firmele care operează spații de birouri, vor continua să înregistreze pierderi și perspectivele nu sunt roz. Riscul intrării în insolvență și al falimentelor este prezent și va crește când neîncrederea se va instala între noi.

Există și o veste bună în prelungirea crizei sanitare. Până acum narativul oficial era că învingem virusul și revenim la vechiul normal. Viețile noastre s-au schimbat pentru totdeauna și există un nou normal. Ar trebui să acceptăm aceste schimbări și să ne concentrăm pe reinventarea economiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *