Categorii
Toate Categoriile

BNR ne anunță că vine vara

În cadrul conferinței BNR de la începutul lunii mai, am fost anunțați că prețurile la fructe, legume și ouă urmează să scadă. Cum producția din aceste bunuri crește în mod natural în sezonul cald, putem observa că Banca Națională a României ne-a anunțat venirea verii.

BNR ne anunță că vine vara, atunci când ne transmite că prețurile produselor sezoniere urmează să scadă. Problema este că o face prin principalii săi vectori de imagine. În cadrul conferințelor BNR, ne-am aștepta să aflăm cum merge lupta cu inflația și să ni se explice de ce instituția a ales să ne sacrifice puterea de cumpărare. Banca Centrală se încăpățânează să țină dobânda de referință sub nivelul ratei inflației. Băncile ne oferă dobânzi real negative la depozite și noi asistăm impasibili la pierderea puterii de cumpărare a capitalului nostru.

Săptămâna trecută, în contextul conferinței de presă de după ședința de politică monetară a BNR, am fost anunțați că urmează să vedem scăderi de prețuri la fructe, legume și ouă. Ne surprinde modul și contextul în care ne-a fost transmisă această informație. Mai lipsea doar să se afirme, cu subiect și predicat, că preconizata reducere de prețuri este un rezultat al politicilor BNR. Nimic mai fals. Toate cele trei categorii de produse sunt sezoniere. În curând tarabele din piețe vor fi pline cu produsele micilor agricultori și, absolut normal, prețurile lor vor scădea. Producția de ouă depinde de căldură și lumină. Iarna producția de ouă scade semnificativ în gospodăriile care nu pot asigura căldură și lumină pentru păsări. Invariabil, de la începutul primăverii aceasta a crescut și este de așteptat ca, după vârful de cerere din perioada sărbătorilor pascale, să asistăm la o scădere a prețurilor.

Mai există un aspect remarcabil, pentru care cele trei categorii de produse cunosc scăderi de prețuri. Acestea nu sunt singurele produse sezoniere, dar sunt printre puținele cu prețuri volatile. Concurența este extrem de mare în aceste domenii. Există milioane de gospodării care au grădină, livadă și păsări.  În vârfurile de sezon producția este abundentă.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *