Categorii
Piața internă

De ce este bine că nu se acordă vouchere de vacanță în 2021

Știrea că guvernul României ar intenționa să nu acorde anul acesta vouchere de vacanță a stârnit indignarea operatorilor din turism și a bugetarilor. Este util să analizăm și să înțelegem de ce nu este rău că s-a renunțat la acordarea de tichete în 2021.

Guvernul României a anunțat că nu va mai acorda vouchere de vacanță în 2021 și a declanșat o mică furtună în țară. Profităm de această ocazie pentru a studia unele implicații ale acestei măsuri. În orice analiză privind voucherele de vacanță ar trebui să începem de la momentul zero, ordonanța nr. 8/2009. Această ordonanță a fost dată în ajunul crizei financiare din 2009 pentru a ajuta întreprinderile private și angajații din acestea să treacă peste o perioadă economică dificilă.

Amuzant este că unul dintre motivele care au stat la baza adoptării ordonanței a fost acesta: „având în vedere că în contextul actual generat de efectele crizei financiare întreprinderile mici și mijlocii nu mai au resurse pentru a ține pasul cu creșterile salariale anunțate în sectorul bugetar și riscă să își piardă angajații”.

Deci, guvernul României a dat în 2009 o ordonanță de urgență cu intenția declarată de a ajuta firmele să poată concura cu statul, dar într-un timp relativ scurt acest avantaj a ajuns să fie acordat aproape exclusiv angajaților bugetari. În mod ironic, probabil mai puțin de 1% dintre angajații din mediul privat beneficiază de acest tip de vouchere.

Imediat ce un drept este acordat și acceptat, contestarea lui devine dificilă. Astăzi voucherele sunt privite de bugetari ca un drept inalienabil. Li se pare de necontestat să fie privați de ele, deși privind la motivarea ordonanței 8/2009 acestea au o dimensiune imorală.

Totuși, in condițiile anului 2021, nu va exista o problemă economică reală dacă bugetarii nu vor primi vouchere de vacanță. De fapt, prin emiterea lor se generează o distorsiune semnificativă pe piață și sunt dezavantajați angajații din mediul privat deoarece le este îngreunat accesul la resursele turistice.

Pe piață există încă foarte multe vouchere din 2019 și din 2020, deci prin acordarea unei noi serii ar crește presiunea inflaționistă asupra prețurilor din turism. Scumpirea serviciilor turistice ar îngreuna accesul celor care nu beneficiază de acest tip de tichete. Nu doar că firmele private trebuie să concureze cu statul, dar inundarea pieței cu vouchere ar duce la creșterea prețurilor din turism și ar face ca accesul angajaților din mediul privat să fie și mai dificil.

Ținând cont de ritmul actual de vaccinare și de trendul infecțiilor COVID19 ne putem aștepta ca undeva în vara acestui an să fie ridicate multe dintre restricțiile actuale. Din momentul acela mulți își vor dori să călătorească. Bugetarii care au vouchere pe punctul să expire, din 2019 sau 2020, se vor grăbi să le utilizeze și asta în contextul în care, în ultimul an, un număr considerabil de unități de cazare a fost închis datorită condițiilor dificile.

În a doua jumătate a anului 2021 vom avea o creștere semnificativă a cererii în condițiile unei oferte mai restrânse, fapt care va determina o majorare a prețurilor. Și aici este ironia situației. Angajații din mediul privat, pentru care au fost concepute aceste vouchere în 2019, vor plăti suplimentar pentru servicii turistice.

Un răspuns la “De ce este bine că nu se acordă vouchere de vacanță în 2021”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.