Categorii
Opinii

Efectele fuziunii Ethereum în economia mondială

Ethereum a făcut una dintre cele mai îndrăznețe mișcări din universul Blockchain, a schimbat protocolul pe baza căruia funcționa. Prin fuziunea cu Beacon chain, rețeaua a făcut trecerea de la protocolul proof-of-work la unul proof-of-stake. Au trecut doar câteva zile de la fuziune și deja se văd efectele majore ale acesteia, consumul estimat de electricitate s-a prăbușit și minerii din rețeaua Ethereum au constatat că nu mai au ce face cu plăcile GPU. Cu siguranță vor urma și alte efecte.

Efectele fuziunii dintre Ethereum și Beacon chain care vor fi resimțite în economia mondială vor fi extrem de ample. Acest proces a avut loc în două etape. În prima fază a fost lansat un protocol, proof-of-stake, Beacon chain, care a funcționat în paralel cu cel proof-of-work. A doua etapă a presupus fuziunea la atingerea unei anumite rate hash. Evenimentul a avut loc pe 15 septembrie 2022, moment din care au început să se resimtă pe piața mondială efectele.

Noul protocol de funcționare modifică fundamental întregul ecosistem blockchain. Mutarea este una extrem de curajoasă, cu efecte extrem de variate. Fără să avem pretenția că avem viziunea tuturor efectelor și a interdependențelor dintre ele, putem discuta deja despre cele majore.

Piața GPU-urilor se va recalibra

Fuziunea Ethereum cu Beacon face ca operațiunile din rețeaua descentralizată să nu mai fie confirmate prin proof-of-work, ci prin proof-of-stake. Cu alte cuvinte, mineritul (rezolvarea de calcule matematice complexe) nu mai are utilitate în cadrul rețelei. Acum confirmarea tranzacțiilor se va face de cei care dețin Ethereum.

Un efect direct al modificării protocolului, nu este greu de prevăzut. Cererea mondială de plăci video se va prăbuși brusc, pentru că minerii de Ethereum erau unii dintre cei mai mari utilizatori. Piața știe acest lucru. Zilele trecute, acțiunile NVIDIA s-au apropiat de cotația minimă din ultimului an. În perioada următoare, cererea își va continua declinul și piața second-hand va crește.

Speranțele unor mineri, care au crezut că, printr-o nouă bifurcație a Ethereum și reorientarea spre alte rețele PoW, vor putea să-și continue activitatea, au fost de scurtă durată. La doar două zile după fuziune,  a devenit evident faptul că prețul mai scăzut al acestor crypto-monede, rata ridicată de hash din aceste rețele și costul ridicat al electricității fac ca minatul să nu fie rentabil.  În următoarele luni, o mare parte a minerilor vor fi nevoiți să se reprofileze.

Piața energiei electrice va reacționa la scăderea cererii

Fuziunea, încheiată pe 15 septembrie 2022,  promite și o reducere a consumului de electricitate. Consumul anual, estimat acum câteva zile la aproape 84 TWh, coborâse la 77,77 TWh pe 14 septembrie și a ajuns astăzi (19.09) la o valoare nesemnificativă, de 0,01 TWh. Cei de la Ethereum susțin că a avut loc o scădere a consumului global cu 0.2%. Din acest punct de vedere, fuziunea a fost un succes.

În perioadele de vârf, rețeaua avea un consum de energie mai mare decât al Belgiei sau Finlandei. Din punct de vedere economic, dispariția unui consumator major de electricitate va determina scăderea prețurilor din această industrie. Ținând cont de contextul complicat de pe piața energiei, perspectiva nu poate decât să ne bucure.

Ecosistemul Ethereum devine mai atractiv pentru afaceri

Ecosistemul Ethereum este unul dintre cele mai dezvoltate, pe această platformă funcționând deja o multitudine de aplicații. Costurile confirmării fiecărei tranzacții din ecosistem au fost însă o piedică în dezvoltarea mediului. Platformele cu tehnologie mai nouă au încercat să speculeze acest handicap al Ethereum, dar credibilitatea este greu de câștigat pe o piață unde există mii de proiecte.

Acum, costurile unei tranzacții pe platforma Ethereum au scăzut exponențial și astfel a fost eliminată piedica dezvoltării ecosistemului. Ne așteptăm, ca în curând, să asistăm la scăderea în importanță a proiectelor proof-of-work și la ocuparea, de către Ethereum, a unei părți importante din piața proof-of-stake.

Care sunt efectele fuziunii Ethereum în economia mondială

Creșterea disponibilității plăcilor GPU este un semnal pozitiv pentru industria jocurilor video și companiile din zona de Inteligență Artificială. În lunile următoare companiile din aceste domenii își vor putea scala producția, pentru că vor avea acces la plăci video.

Dispariția unui consumator de electricitate, de calibrul unei țări dezvoltate mici, va fi resimțit cu siguranță pe piața energiei. Reducerea consumului își va aduce contribuția în combaterea efectelor crizei de pe piața energiei.

Ethereum a reușit, prin schimbarea protocolului, să elimine o piedică majoră în dezvoltarea ecosistemului său.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *