Guvernul României a ajuns la fundul sacului, deși mai sunt mai mult de două luni până la închiderea bugetului public. La cum se prezintă situația, bugetul pe 2023 va fi închis cu un deficit bugetar excesiv. În primele 9 luni ale lui 2023, România a înregistrat un deficit bugetar de 3,55%, în creștere de la 2,94% în perioada similară a anului trecut. Ținând cont că bugetul din 2022 a fost închis cu un deficit de 5,74%, dacă nu se iau măsuri, ne putem aștepta la un deficit de 6-7%.
Excepțiile pe care Uniunea Europeană le-a permis, în contextul pandemiei COVID-19, nu mai sunt de actualitate și statele membre trebuie să acționeze pentru a se întoarce la un deficit controlabil, de până la 3% din PIB. România a ratat șansa să se întoarcă în acest interval. În 2023, cheltuielile bugetare din România au continuat să depășească semnificativ nivelul veniturilor. Este de așteptat ca în cursul anului viitor să fim sancționați de către UE, prin blocarea fondurilor europene.
Ce face Guvernul?
Guvernul este disperat să nu piardă banii europeni și încearcă acum, în al 12-lea ceas, să reducă nivelul cheltuielilor bugetare. Instituția a emis deja o Ordonanță de Urgență prin care să reducă din cheltuielile structurilor administrative și să amâne plățile către terți. De asemenea, tot Guvernul României pare hotărât să adune toate fondurile rămase neutilizate, din conturile instituțiilor. Toate aceste măsuri denotă disperare în încercarea de a reduce deficitul sub nivelul de anul trecut. Guvernul vrea să închidă bugetul cu un deficit sub 5,74%, pentru a arăta Uniunii Europene că a înregistrat progrese. Este de văzut dacă va reuși.
Ordonanțele disperării au potențialul să rezolve problema doar pe termen scurt. Cheltuielile amânate vor alimenta deficitul bugetului din 2024. La nivelul Guvernului există speranța că modificările Codului Fiscal, realizate luna trecută, vor rezolva măcar parțial problema deficitului. Slabe șanse însă. 2024 va fi un an al optimizărilor fiscale pentru firmele din România. Șansele ca Guvernul să-și atingă obiectivele de venituri tind spre zero. După ce vor trece ciclurile electorale din 2024, ne putem aștepta la noi ordonanțe ale disperării care vor culmina cu majorarea TVA-ului.