Categorii
Financiar

Guvernul pregătește zeciuiala veniturilor nete

Guvernul pregătește zeciuiala veniturilor nete sau cel puțin așa pare din măsurile pomenite de Ministrul Finanțelor.  Se pare că se studiază comasarea impozitului pe venit cu contribuțiile sociale și creșterea TVA la 21%. La cât de mare este deficitul nu ne-ar mira ca majorarea TVA-ului să fie însoțită și de unificarea cotelor. De exemplu, să crească la 21% și TVA-ul alimentelor care în prezent este de 9%.

Comasarea impozitului pe venit cu contribuțiile sociale

În presă, circulă zvonuri despre comasarea impozitului pe venit cu CASS-ul încă din decembrie. Se vorbește doar despre CASS pentru a lăsa loc și speranței că perceperea CASS-ului se va face din venitul net și nu că impozitul pe venit va fi aplicat pe salariul brut.

Aplicarea CASS-ului pe venitul net ar însemna scăderea poverii fiscale pe salarii de la 41,5% la 40%. S-ar aplica întâi CAS de 25% pe salariul brut și apoi CASS plus impozit pe venit (20%) pe venitul impozabil. Ponderea CASS-ului și a impozitului pe venit în salariul brut ar scădea de la 16,5% la 15% (20%*75% = 15%). Deficitul imens ne spune însă că nu există șanse pentru acest scenariu.

În realitate, impozitul pe venit va fi mutat pe salariul brut. Astfel, statul va percepe din start 45% din veniturile brute (25% + 10% +10%). Este vorba despre o creștere de la 41,5% la 45%. Ce înseamnă acest lucru? Că venitul net va scădea de la 58,5% din brut la 55% din brut. Aplicând regula de trei simplă putem afla cu cât ne vor scădea veniturile nete în valoare absolută.

58,5% ……,………………100

55%…………………………..X

X = (55*100)/58,5 = 94,017%

Altfel spus, prin comasarea impozitului pe venit cu contribuțiile sociale, salariații din România vor pierde aproape 6 lei la fiecare sută de lei din venitul net actual. Practic, veniturile nete se vor reduce dintr-un foc cu 6%.

Puterea de cumpărare scade și prin TVA

6% din veniturile nete nu par însă suficiente pentru a satisface foamea de bani a Guvernului. Acesta are în vedere și creșterea TVA-ului de la 19% la 21%. Această majorare este suficientă pentru a coborî puterea de cumpărare a banilor cu 1,65%.

În România există însă și două cote reduse de TVA, de 5% și 9% și se pare că se analizează alinierea lor la nivelul standard. Cum aici intră produsele alimentare, ne putem aștepta la scăderea puterii de cumpărare cu 5-6% per ansamblu.

Practic, prin comasarea impozitului pe venit și a contribuțiilor și creșterea TVA-ului, veniturile reale ale populației vor scădea cu peste 10%, Efectul asupra economiei va fi unul devastator. Vânzările firmelor se vor prăbuși față de 2024 și rata falimentelor va crește.

Și să nu uităm că raportul dintre euro și leu este extrem de fragil, deci la toate cele menționate mai sus se poate adăuga și o prăbușire a cursului de schimb.

Viitorul se anunță extrem de dificil. Guvernul se pregătește asiduu să ne trimită nota de plată pentru dezmățul bugetar din ultimii 7 ani. La cât de mari sunt tensiunile sociale, măsurile s-ar putea să declanșeze o revoltă de amploare. Un Guvern responsabil ar pune mai mult accent pe tăierile de cheltuieli bugetare. Ar trebui să auzim discuții despre concedieri și pensionări, în schimb auzim mai degrabă despre eliminarea pozițiilor neocupate. Guvernul taie cheltuieli ipotetice, în timp ce ne crește taxele.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *