Categorii
Intern

HoReCa pierde din nou

HoReCa pierde din nou și piața pare că se îndreaptă spre cel mai slab an de după aderarea la Uniunea Europeană. Industria ospitalității va fi marele perdant al actualei conjuncturi economice și al noilor reglementări fiscale.

Firmele din IT nu mai oferă la fel de multe vouchere

Eliminarea facilităților fiscale din IT a dus la apariția unor victime neașteptate, unitățile din HoReCa. Până în 2024 firmele din IT puteau să le acorde angajaților vouchere de vacanță fără costuri suplimentare. Cum aceștia erau scutiți de impozitul pe venit, costurile firmei erau egale cu valoarea voucherelor. În multe firme, angajații primeau în fiecare an vouchere în valoare de câteva mii de lei. O valoare cu mult mai mare decât cea primită de bugetari.

Din 2024, pentru voucherele de vacanță se datorează și CASS. Acest cost adițional a determinat multe firme să reducă valoarea voucherelor acordate. Efectul s-a văzut și în statisticile din turism. În 2024, gradul de ocupare la mare a fost mai scăzut ca în anii precedenți.

Eliminarea facilităților fiscale din IT va crește și mai mult costul voucherelor. În 2025, firmele vor oferi mai puține beneficii de acest tip și valoarea tichetelor de vacanță acordate în IT va scădea semnificativ.

Turismul de weekend va suferi o lovitură

Spre deosebire de unele categorii de bugetari, angajații din IT au doar 20 de zile de concediu. Acestea sunt de multe ori rezervate pentru excursii în străinătate. În anii în care beneficiau de vouchere, pentru a nu le pierde, aceștia practicau foarte mult turism de weekend. De exemplu, foarte mulți corporatiști din Iași mergeau în weekend-uri în pensiunile din Bucovina. Frecvența acestor ieșiri se va reduce semnificativ în 2025.

Bugetarii își păstrau voucherele pentru vacanțele de vară și doar ocazional le utilizau pentru ieșiri de weekend. Însă, în urma reducerii la jumătate a valorii tichetelor de care beneficiază, va avea loc o micșorare a cererii pentru toate formele de turism.

În HoReCa se anunță dezastrul

Există prea mulți factori care par să contribuie la dezastrul care urmează în HoReCa. Reducerea valorii voucherelor, dispariția beneficiilor din IT, nivelurile ridicate ale ratei inflației, potențiala creștere a TVA-ului și a taxelor pe muncă sunt toți factori care vor contribui la reducerea semnificativă a cererii din turism. Cine are afaceri în HoReCa ar trebui să depună eforturi semnificative pentru a deveni mai competitiv. Clienții vor fi relativi rari și doar unitățile care reușesc să îi atragă vor putea evita falimentul.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *