Indicatorul Buffett a ajuns la un record istoric la începutul lui octombrie 2024. Acesta s-a apropiat de 200%, o valoare care ne spune că nu ar trebui să facem investiții. După cum se știe, indicatorul se calculează prin raportarea evaluării totale bursiere din SUA la PIB-ul din aceeași țară. Pentru a reflecta evaluarea bursieră se folosește indicele Willshire 5000. Practic, firmele listate din SUA au ajuns la o evaluare dublă față de cea a PIB-ului.
Conform interpretării uzuale a indicatorului Buffett, atunci când valoarea acestuia depășește 143% piața este semnificativ supraevaluată. Valoarea de 198% ne spune faptul că orice investitor cerebral ar trebui să-și lichideze sau reducă stocurile de acțiuni. Urgența este mai mare în cazul titlurilor de valoare volatile. Vedem în graficul de mai jos, preluat de pe platforma Longtermtrends, că, în 2007 și 2000, corecțiile bursiere au fost precedate de creșterea valorii indicatorului Buffett. Datele ne obligă să ne așteptăm la o corecție brutală a pieței.
Investitorii activi pe burse ar trebui să se pregătească pentru o corecție semnificativă a pieței sau chiar pentru o criză. Mișcarea rațională ar presupune reducerea expunerii pe acțiunile volatile. De asemenea, ar trebui redusă și expunerea pe acțiunile blue chip care s-au apreciat peste măsură. Aceștia ar putea să caute active sigure sau, în lipsa unor alternative de acest gen, să stea cu numerarul în conturi.
Dacă predicția realizată cu ajutorul indicatorului nu este greșită, urmează o corecție semnificativă a pieței. Aceasta va aduce și oportunități de investiții pentru că va apărea posibilitatea achiziției de acțiuni la prețuri reevaluate.
Desigur, nu excludem nici posibilitatea ca bula să se inflameze în continuare și să fie urmată de o prăbușire și mai mare. Dorința de îmbogățire a investitorilor este atât de mare încât negarea realității a devenit ceva banal.