Investitorii nu ar trebui să aștepte tăierea ratelor dobânzii de referință ca pe un factor decisiv în salvarea lor. Rata inflației a scăzut, dar este încă departe de a fi stabilă și predictibilă. Chiar și șocuri economice de mică intensitate ar putea alimenta creșteri semnificative de prețuri. Au trecut doar două săptămâni din 2024 și deja au existat mai multe evenimente cu impact direct în evoluția prețurilor. Situația din Marea Roșie și greva agricultorilor sunt indicii clare că încă nu am terminat cursa.
Presa de specialitate din România își continuă însă nestingherită campania pentru întoarcerea banilor ieftini, chiar dacă situația economică nu justifică entuziasmul. În România și UE inflația a urmat un trend de scădere, dar suntem departe de a avea un macromediu stabil. Economia este într-o situație atât de delicată încât orice șoc pe piață poate genera creșteri ale prețurilor.
Certitudinile din presă nu există și la BCE
În presă au apărut speculații că, pe fondul reducerii ratei inflației, BCE va reduce puternic dobânda cheie în 2024. Se vorbește de un număr de patru până la șase reduceri a câte 0,25%. Ar însemna ca aceasta să se reducă de la 4,5% la 3-3,5%. Nu înțelegem care este sursa entuziasmului. În ultimele săptămâni a avut loc o înrăutățire a perspectivelor economice pentru Uniunea Europeană. Recesiunea a devenit o certitudine în Zona Euro și situația din Marea Roșie a determinat deja suspendări de activitate în mai multe fabrici europene. Costurile de aprovizionare au început deja să crească și vor fi transferate rapid în rata inflației. Este de înțeles de ce unii decidenți din Consiliul de Administrație al BCE, precum Joachim Nagel și Robert Holzmann, au atras atenția că este prematur să vorbim despre tăieri de rate.
În mod realist, în 2024, chiar și într-un scenariu optimist, reducerile dobânzilor de referință din Uniunea Europeană vor fi cel mult simbolice.
Un răspuns la “Investitorii nu ar trebui să aștepte tăierea ratelor”
Intr-o lume a fluctuatiilor si a nesigurantelor, investitorii trebuie sa fie pregatiti sa faca fata oricaror situatii, chiar si in contextul unei posibile taieri a ratelor dobanzii de referinta. Rata inflatiei a scazut usor, dar inca se afla intr-o zona instabila, iar perspectivele economice pentru UE nu sunt tocmai roz. Este important sa nu fim prea optimisti si sa ne bazam pe certitudini false, precum aceea a unei reduceri semnificative a dobanzilor in 2024. Inflatia poate fi influentata de diferiti factori, precum evenimente neasteptate si fluctuatii pe piata globala. Prin urmare, sa fim precauti si sa nu ne bazam pe scenarii utopice, ci sa fim pregatiti sa facem fata oricarui soc financiar.