Categorii
Scurte

Investitorii nu ar trebui să aștepte tăierea ratelor

În ultimele luni, pe fondul reducerii ratei inflației, s-a speculat asupra posibilității ca băncile centrale să înceapă tăierea dobânzilor de referință. Suntem însă departe de a avea o situație economică stabilă și predictibilă și, dacă băncile vor fi prudente, nu vom asista la reduceri semnificative ale dobânzii de referință. Dacă este să fim realiști, anul acesta ar trebui să aibă loc cel mult reduceri simbolice.

Investitorii nu ar trebui să aștepte tăierea ratelor dobânzii de referință ca pe un factor decisiv în salvarea lor. Rata inflației a scăzut, dar este încă departe de a fi stabilă și predictibilă. Chiar și șocuri economice de mică intensitate ar putea alimenta creșteri semnificative de prețuri. Au trecut doar două săptămâni din 2024 și deja au existat mai multe evenimente cu impact direct în evoluția prețurilor. Situația din Marea Roșie și greva agricultorilor sunt indicii clare că încă nu am terminat cursa.

Presa de specialitate din România își continuă însă nestingherită campania pentru întoarcerea banilor ieftini, chiar dacă situația economică nu justifică entuziasmul. În România și UE inflația a urmat un trend de scădere, dar suntem departe de a avea un macromediu stabil. Economia este într-o situație atât de delicată încât orice șoc pe piață poate genera creșteri ale prețurilor.

Certitudinile din presă nu există și la BCE

În presă au apărut speculații că, pe fondul reducerii ratei inflației, BCE va reduce puternic dobânda cheie în 2024. Se vorbește de un număr de patru până la șase reduceri a câte 0,25%. Ar însemna ca aceasta să se reducă de la 4,5% la 3-3,5%. Nu înțelegem care este sursa entuziasmului. În ultimele săptămâni a avut loc o înrăutățire a perspectivelor economice pentru Uniunea Europeană. Recesiunea a devenit o certitudine în Zona Euro și situația din Marea Roșie a determinat deja suspendări de activitate în mai multe fabrici europene. Costurile de aprovizionare au început deja să crească și vor fi transferate rapid în rata inflației. Este de înțeles de ce unii decidenți din Consiliul de Administrație al BCE, precum Joachim Nagel și Robert Holzmann, au atras atenția că este prematur să vorbim despre tăieri de rate.

În mod realist, în 2024, chiar și într-un scenariu optimist, reducerile dobânzilor de referință din Uniunea Europeană vor fi cel mult simbolice.

De Gabriel

Sunt un economist care scrie pe platforma Inițiativa Privată în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile care abundă în articolele mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *