Categorii
Primii pași

Numele firmei: Prima problemă a noului antreprenor

Prima provocare, cu care se confruntă cei care aspiră să devină antreprenori, constă în alegerea numelui firmei. Acest proces pare simplu, dar este mare consumator de timp și, de multe ori, are rezultate care lasă de dorit. Un nume greu de pronunțat sau de scris poate crea probleme majore în procesul de facturare pentru corectarea cărora se va risipi timp prețios în viitor.

Numele firmei este prima problemă a noului antreprenor. Alegerea numelui unei firme pare o activitate ușoară, dar este de multe ori problematică. Dificultatea alegerii numelui vine din constrângerile programului informatic care se folosește pentru aceasta și din cauza bazei de firme deja existente. În România există peste un milion de firme, deci foarte multe combinații de nume sunt deja utilizate. De multe ori, antreprenorul aspirant constată că nici măcar variantele sale de nume de rezervă nu sunt disponibile.

Cei mai mulți antreprenori aspiranți își pregătesc o listă cu nume posibile de firme și se duc cu aceasta într-un birou de la Camera de Comerț sau de la Registrul Comerțului și un angajat binevoitor le controlează lista de nume și, cu ceva noroc, unul dintre acestea este disponibil. În cazul în care nu este disponibil ceva de pe listă se alege, pe loc, o combinație ciudată sau se amână procesul, pentru identificarea unor variante noi.

Există și o soluție mai elegantă și mai rapidă. Antreprenorul aspirant poate să-și facă un cont on-line pe portalul Oficiului Național al Registrului Comerțului, să verifice disponibilitatea numelui și să-și facă rezervarea de nume. Această rezervare on-line este valabilă pentru 3 luni de zile și îi permite posesorului să continue elaborarea dosarului de3 înființare a firmei.

Procesul on-line este relativ simplu și îi scutește pe viitorii antreprenori de o mulțime de drumuri inutile, până la birourile fizice ale acestor instituții. De asemenea, aici nu mai există presiunea pusă de angajații aflați în timpul programului de muncă. Contul dă posibilitatea unei analize prelungi, a combinării de cuvinte și formării de acronime. Acestea permit obținerea unui  rezultat  constând dintr-un nume ușor de reținut și de redat.

Cum alegem numele firmei pentru a nu fi prima problemă a noului antreprenor

Evident, numele firmei ar trebui să fie simplu, ușor de redactat și de pronunțat. Este esențial ca numele firmei să respecte toate aceste criterii pentru a evita greșeli în relațiile cu terții. Un nume care respectă aceste trei criterii va scuti angajații firmeii, pe termen mediu și lung, de timp pierdut. De exemplu, acesta ar permite evitarea a multe greșeli de facturare ale terților. Schimbarea facturilor ar implica o comunicare intensă via telefon sau mail, stornarea facturilor cu date greșite, emiterea unora noi etc. Toate acestea ar putea fi evitate prin alegerea unui nume simplu și ușor de scris.

În concluzie, vă recomandăm să vă faceți cont pe portalul ONRC și să vă alegeți numele firmei cu grijă. Efortul depus ar putea să pară disproporționat, vă asigurăm că un nume bun o să vă scutească de probleme viitoare. În viitor, când firma va fi activă și timpul va fi o resursă rară.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *