Ordonanța Trenuleț nu falimentează HoReCa chiar dacă presa s-a grăbit să o acuze de toate relele din economie. De exemplu, un articol recent bazat pe un comunicat al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) susține că jumătate din HoReCa va falimenta din cauza ordonanței. Mai mult decât atât, FPIOR a identificat drept cauze principale ale falimentării HoReCa, coborârea pragului de impozitare al microîntreprinderilor și creșterea impozitării dividendelor.
Acuzația este una halucinantă și sfidează bunul simț. Niciuna dintre cele două măsuri nu afectează direct performanța unităților HoReCa.
Microîntreprindere sau impozit pe profit
Să afirmi că reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi generează falimente este cel puțin amuzant. O microîntreprindere plătește 3% din cifra de afaceri ca impozit, indiferent dacă are profit sau este pe pierdere. Un SRL, încadrat pe impozit pe profit, va plăti impozit doar dacă are venituri care depășesc costurile. Altfel spus, o unitate HoReCa încadrată la impozit pe profit nu va plăti nimic dacă este pe pierdere.
Fractura de logică din comunicatul FPIOR este evidentă. Este clar că impozitul pe profit este preferabil pentru o companie care face eforturi pentru a supraviețui.
Am mai discutat despre acest lucru, impozitul pe profit este de preferat pentru cei care vor să-și dezvolte companiile.
Impozit pe dividende
În cazul creșterii impozitului pe dividende ne aflăm în aceeași situație. Creșterea impozitului de la 8 la 10% nu influențează activitatea propriu-zisă a unei unități HoReCa. Acest impozit afectează doar veniturile asociaților. Încasările și cheltuielile unității HoReCa nu ar fi afectate nici măcar dacă s-ar ajunge la impozitare de 100%. În realitate, creșterea acestui impozit va determina asociații să lase mai mulți bani în firmă. Altfel spus, reziliența unei unități va crește pentru că va avea mai mult capital pentru investiții.
De ce falimentează HoReCa?
FPIOR nu greșește când anunță niveluri record ale falimentelor în industrie. Motivele pentru acest lucru sunt însă diferite. Există cel puțin patru cauze majore care stau la baza viitoarelor falimente:
- Efervescența de după pandemie – În primii ani de după deschiderea economiei a existat o efervescență în business și consum. Aceasta nu a fost sustenabilă pe termen mediu. S-au deschis enorm de multe localuri și în multe locuri s-a ajuns în situația în care cererea este depășită cu mult de ofertă.
- Inflația constantă – Firmele din HoReCa suferă din cauza inflației ridicate din ultimii patru ani. Clienții și-au pierdut din puterea de cumpărare, fapt care se resimte în nivelul cererii.
- Reducerea subvențiilor publice – Voucherele de vacanță sunt subvenții indirecte care au alimentat în ultimii ani multe firme din HoReCa. Ordonanța prevede scăderea valorii voucherelor la jumătate față de anul precedent. Evident, cererea pentru servicii de turism va fi afectată de această decizie.
- Schimbarea comportamentului de consum – Reprezentanții generației Z nu mai socializează la fel de mult precum cei din generațiile anterioare. Aceștia și-au redus consumul și nu mai frecventează la fel de multe localuri.