Categorii
Extern

Pariul pe birouri se dovedește costisitor

În perioada pandemiei COVID-19, multe companii au început să achiziționeze clădiri de birouri. Majoritatea angajaților white collar lucrau deja de acasă, dar aceste firme au pariat pe revenirea lor în birourile fizice. Timpul a dovedit că aceste investiții au fost extrem de neinspirate. Angajații nu vor să renunțe la avantajele obținute și gradul de ocupare al clădirilor de birouri este departe de valorile din trecut.

Pariul pe birouri se dovedește costisitor pentru firmele care au crezut în relansarea acestei piețe.  În timpul pandemiei COVID-19, cea mai mare parte a angajaților din birouri au migrat spre munca de la distanță. Mulți dintre aceștia nu s-au mai întors niciodată la birouri sau, cel mult, au adoptat un regim de muncă hibrid. Cu toate acestea, în perioada pandemiei, mulți investitori au fost convinși că piața va reveni la situația din 2019 și au investit sume colosale pentru a achiziționa clădiri de birouri. Într-un timp extrem de scurt, s-a dovedit că au făcut pariul greșit.

Un caz de acest gen a ieșit la iveală săptămâna aceasta. În 2021, Pinnacle Bank Texas a vândut cea mai înaltă clădire de birouri din Fort Worth  cu 137,5 milioane de dolari. Noua proprietară a clădirii,  Burnett Cherry Street LLC, a renunțat să mai plătească un împrumut de 13 milioane de dolari, contractat pentru achiziția clădirii. Imobilul a fost scos la licitație pentru a închide creditul și a fost vândut cu 12,3 milioane de dolari, o sumă cu 125,2 milioane mai mică decât cea plătită la achiziție. În mod ironic, clădirea a fost cumpărată la licitație de fostul proprietar, Pinnacle Bank Texas. Burnett Cherry Street LLC a pariat pe revenirea angajaților la birouri și a pierdut circa 125 de milioane de dolari.

De ce este acest caz surprinzător?

Ce surprinde cel mai mult la această întâmplare nu este prăbușirea valorii clădirii. Nu este nici primul și nici ultimul caz în care o firmă face tranzacții din care iese în pierdere. Șocant este că marile firme din SUA pariau în 2021 pe revenirea angajaților în birouri. Specialiștii în investiții erau convinși că, după luni de zile în care au fost obligați să lucreze de acasă, salariații se vor înghesui să se întoarcă în birouri. Când acest lucru nu s-a întâmplat, au sprijinit o amplă campanie de presă, susținută și de directori de corporații, în care se blama pierderea de productivitate a angajaților remote și necesitatea revenirii în birouri.  Tema aceasta a rezistat în prim plan cât timp s-au asigurat fondurile pentru susținerea ei, ulterior a dispărut.

Angajații nu au vrut să renunțe la timpul pe care și l-au recuperat. Timp pe care îl pierdeau cu pregătirea deplasării și naveta propriu-zisă.  Mai nou, nici măcar companiile nu mai par interesate să se întoarcă la un regim de muncă exclusiv la birou. Chiar și cele mai complicate proiecte pot fi realizate de la distanță sau hibrid, cu întâlniri ocazionale ale echipei. Nevoia de spațiu a scăzut și companiile știu asta. Foarte probabil cererea de birouri nu se va mai întoarce la nivelurile de dinainte de pandemia COVID-19.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *