Categorii
Opinii

Populația de urși este manipulată statistic

Tragedia de pe Jepii Mici a readus în discuția publică problema populației de urși din România. Parlamentarii s-au grăbit să adopte o lege extrem de dură care prevede eliminarea și extragerea anuală a până la 481 de urși. Această cotă este extrem de ridicată și se bazează pe estimările extrem de nerealiste ale populației de urși din România. Se vorbește despre existența a 8-10.000 de urși, dar această valoare a fost obținută prin manipulări statistice grosolane.

Tragedia de pe Jepii Mici a readus în discuție problema administrării populației de urși din munții Carpați. Parlamentul a acționat cu rapiditate și a aprobat o cotă de vânătoare record. Aceasta se bazează pe o populație de urși pe care unele voci o apreciază între 8 și 10.000 de indivizi. S-a ajuns de la această valoare pe baza unui studiu care este contestat de întreaga comunitate științifică. În realitate, populația de urși este manipulată statistic și probabil că este departe de a număra 8000 de indivizi. Această valoare se bazează pe un studiu contestat de comunitatea științifică și a fost exacerbată prin efectele politicii din ultimii ani, de relocare a urșilor problemă.

Relocările au creat iluzia unei populații masive

Problemele cu populația de urși au început după interzicerea vânătorii și decizia de capturare și mutare a specimenelor cu comportament deviant. Legislația respectivă a fost adoptat în 2016 și a generat efecte care au determinat estimarea greșită a populației de urs. Astfel, urșii cu comportament deviant, care erau învățați cu oamenii și intrau în localități să caute mâncare, au fost capturați și mutați în pădurile din restul țării. Evident, aceștia nu și-au schimbat comportamentul după relocare și au continuat să caute mâncare în cele mai apropiate localități. Brusc, oameni din întreaga țară au început să semnaleze prezența urșilor. Privind din exterior, ar părea că populația de urși a crescut exponențial. Sate și orașe montane, în care ursul era cunoscut din povești, au început să fie vizitate frecvent de mamiferul respectiv. Practic, relocarea urșilor cu comportament deviant și metoda de numărare utilizată au deformat datele statistice privind populația de urs.

În realitate, populația urșilor nu avea cum să crească atât de mult în ultimi 8 ani. Estimările de până în 2016 vorbeau despre o populație de 3000 de indivizi. O ursoaică este gestantă timp de 7-8 luni și după fătare nu mai ovulează timp de 3-4 ani pentru a avea grijă de puii ei. În plus, în sălbăticie rata de supraviețuire și de ajungere la maturitate este scăzută. Chiar dacă vânătoarea ar fi fost complet interzisă, statistic este imposibil ca în 8 ani (din 2016) să fie înregistrată o triplare a populației. Este clar că estimarea populației de urși este greșită și că sporul natural nu avea cum să fie atât de ridicat.

Modificările legislative sunt ciudate

Metoda utilizată pentru recensământul urșilor este contestată de specialiștii din domeniu. Metoda aleasă a permis creșterea populației estimate de la circa 3000 la 8000 sau chiar 10.000 de indivizi. Sporul populației nu este credibil și este de înțeles de ce studiul a fost respins in corpore de comunitatea academică.

Pe fondul emoției publice și al datelor statistice false, Parlamentul a dat liber la vânătoarea de urși. Parlamentarii au votat o modificare ciudată a legii care prevede controlul populației de urși. Astfel, a fost crescută cota de prevenție anuală de la 140 la 426 de exemplare și a fost scăzută cea de intervenție de la 80 la 55 de urși. Practic, Parlamentul a decis să dea drumul la vânătoare și a redus cota de intervenție pentru eliminarea urșilor problemă. Normal ar fi fost ca tocmai urșii cu comportament deviant să fie vizați de lege. Altfel spus, ar fi trebuit să aibă în vedere urșii care intră în localități să caute mâncare sau stau pe marginea drumului să fie hrăniți. În alte țări, tocmai urșii cu comportament deviant sunt eliminați.

Aceste valori sunt extrem de ridicate și dacă această cotă va fi realizată, în câțiva ani se va pune problema capacității de supraviețuire a speciei.

Măsura va lovi în turism

Unul dintre principalele argumente ale deciziei de a extermina urșii este legat de creșterea siguranței turiștilor. Economic, decizia este una cel puțin ciudată. Turismul în munții României este stimulat în special de sălbăticia lor. Produsul turistic „Munții Carpați” este strâns legat de animalele sălbatice și de posibilitatea de a interacționa cu natura virgină. Exterminarea urșilor va lovi puternic fix în acest produs turistic. Motivația de a face trasee în munții Carpați va dispărea pentru mulți dintre turiștii români și străini.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Un răspuns la “Populația de urși este manipulată statistic”

[…] Am explicat faptul că erorile de estimare au fost determinate prin relocarea urșilor cu comportament deviant. Mutați prin țară, aceștia au continuat să caute mâncare în localitățile umane și au creat senzația că populația a scăpat de sub control. Probabil că anul acesta, pe fondul secetei, și mai mulți urși și-au extins arealul de găsire a hranei. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *