Categorii
Extern

Un elefant se plimbă prin birourile UiPath

Acțiunile UiPath s-au prăbușit cu 30% după demisia directorului general Rob Elsin. Compania are însă o problemă mai mare și aceasta este trecută cu vederea de către analiști. În conjunctura economică din ultimii doi ani, firma ar fi trebuit să aibă o creștere explozivă. Acest lucru nu s-a întâmplat.

Un elefant se plimbă prin birourile UiPath și, chiar dacă nimeni nu îl menționează, afectează evaluarea bursieră a companiei. Săptămâna trecută compania și-a anunțat rezultatele financiare trimestriale. Acestea nu au fost excepționale, dar nici foarte rele. În același tip, au anunțat demisia directorului general, Rob Elsin. Piața a reacționat și evaluarea acțiunilor companiei a scăzut cu circa 30% într-o singură ședință de tranzacționare.

Presa din România a alocat spații ample pentru relatarea problemei. Din păcate, cele mai multe publicații au identificat o relație de cauzalitate între demisie și prăbușirea bursieră. Demisia directorului este un efect al situației firmei și nu o cauză. Demisia fără explicații a lui Rob Elsin, după doar câteva luni în care a activat ca director unic, spune altă poveste. Gestul ne sugerează că acesta a ajuns la concluzia că nu poate îndeplini obiectivele de creștere ale companiei. Poate că produsele firmei sunt excepționale, dar aceasta nu crește suficient de repede.

Demisia directorului de la UiPath a transmis un semnal de alarmă investitorilor. Piața a reacționat și valoarea companiei a scăzut la o valoare mai realistă. Dacă ne uităm pe evoluția istorică a prețului la acțiuni, putem prezuma că o parte din evaluarea companiei a venit din desemnarea lui Elsin. Acesta are un istoric impresionat în companii multinaționale și piața a considerat că poate poate accelera creșterea companiei.

Elefantul din birourile UiPath

Analiza performanței și evaluării UiPath ar trebui dusă în altă direcție. Există un elefant care își face de cap prin firmă și nimeni nu pare să îi acorde atenție. În ultimii doi ani, companiile din domeniul tehnologiei au început o amplă campanie de restructurare a forței de muncă. Se concediază salariați din toate departamentele și se optimizează procesele de lucru. În acest context, ar fi fost de așteptat ca o firmă care promite automatizarea proceselor de muncă să fie extrem de căutată. În ultimii doi ani, UiPath ar fi trebuit să fie o soluție pentru toate companiile care își reduc forța de muncă. Cifrele spun însă altă poveste. Compania a crescut constant, dar a fost extrem de departe de a atinge potențialul perioadei.

Faptul că UiPath nu a crescut exponențial în ultimii doi ani este adevăratul semnal de alarmă pentru investitorii bursieri.  

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *