Repararea EV-urilor trebuie simplificată pentru ca proprietarii acestora să le poată prelungi viața. În prima fază de dezvoltare a producției de autoturisme electrice, companiile au căutat să diminueze cât mai mult costurile de producție. Majoritatea acestor autoturisme sunt realizate prin utilizarea unui număr redus de piese. De exemplu, se utilizează frecvent piese de caroserie compacte. Din această cauză, chiar și reparațiile simple sunt o problemă la autoturismele electrice. Pe internet circulă multe relatări ale proprietarilor de autoturisme electrice care au primit facturi imense pentru reparații care sunt simple la autovehiculele clasice. Este de înțeles de ce se întâmplă acest lucru. De multe ori, pentru reparații banale, este necesară demontarea întregului autoturism. Faptul că există foarte puține ateliere auto în care există know-how-ul pentru a realiza aceste lucruri nu ajută industria.
Companiile de asigurări au reacționat la aceste probleme
Există cazuri în care costurile de reparații au fost comparabile cu prețurile autoturismelor electrice noi. Evident, în aceste condiții, companiile de asigurări preferă să încadreze autoturismele avariate ușor ca daune totale. Nu este de mirare faptul că în țările vestice, companiile de profil au crescut costurile de asigurare atât de mult încât au devenit prohibitive. Acesta este un factor mai puțin analizat al încetinirii expansiunii pieței autoturismelor electrice. Faza de early adopters s-a terminat și clienții potențiali existenți sunt mai prudenți când vine vorba de investiții. Probabil, mulți dintre ei așteaptă și lansarea bateriilor solid state anunțată pentru următorii ani de mai mulți producători.
Problemele ignorate ale autoturismelor electrice
Când se analizează piața autoturismelor electrice, principalele probleme semnalate sunt legate de capacitatea sau tipul bateriei, viteza de încărcare și accesibilitatea punctelor de încărcare. Chiar dacă toate aceste aspecte ar fi rezolvate, industria s-ar confrunta în continuare cu două probleme majore, costul asigurărilor și reparabilitatea autoturismelor.
Concurența de pe piața autoturismelor electrice a crescut enorm în ultimii ani și producătorii ar putea să încerce să se diferențieze prin oferirea de soluții la problemele menționate. În principiu, aceștia ar putea face ca autoturismele să fie mai ușor reparabile. De exemplu, ar putea să se întoarcă la utilizarea unui număr mai mare de piese de caroserie. De asemenea, ar putea lansa kituri și tutoriale de reparații. În mod ideal, proprietarul autoturismului electric ar trebui să poată face singur mici diagnostice și reparații, urmând pașii din tutoriale. Dacă producătorii ar reuși acest lucru, companiile de asigurări ar putea să scadă primele pentru modele de autoturisme ușor reparabile.