Sediul social poate fi un obstacol pentru antreprenoriat. Progresele făcute de România, în legislația care creează cadrul de funcționare al persoanelor juridice, sunt semnificative și insuficiente. O firmă se poate înființa în doar câteva zile, dar asta doar atunci când are dosarul pregătit. Adunarea și completarea actelor poate să dureze de la ore la zile sau chiar săptămâni. În mor ironic, în momentul de față, pentru mulți cetățeni români este mai ușor să fondeze o firmă în Estonia decât una în localitatea sa de domiciliu
Sediul social poate fi o piedică pentru antreprenoriat
La înființarea primei firme, antreprenorul aspirant se va confrunta cu problema sediului social. Dacă nu este proprietar, va trebui să convingă unul să facă un contract de comodat cu viitoarea firmă. Până pe 5 iulie 2020, la apartamente, era necesar și acordul vecinilor și asociației de locatari, pentru transformarea unei camere în sediu social. Acum, dacă nu există activitate în sediul social, semnăturile vecinilor nu mai sunt necesare.
Antreprenorul aspirant va ajunge să-și facă sediul social la domiciliul unui prieten sau a unei rude din alt județ. În acest caz, la stresul administrării firmei se va adăuga și necesitatea a nenumărate deplasări la oficiile de care aparține firma. Deplasările vor trebui făcute chiar și pentru oficiile publice informatizate pentru că, de exemplu, spațiul virtual de la ANAF se activează la ghișeu. Vizitele la ghișeu au rămas de actualitate și la ITM sau la agențiile de șomaj, deci ideală ar fi găsirea unui sediu social în imediata proximitate.
Chiar dacă singurele soluții sunt să insistați pe lângă proprietarul locuinței sau să faceți sediul în cel mai apropiat birou de avocatură, nu ezitați să o faceți. Cele câteva sute de lei adiționale s-ar putea să vă salveze timp prețios în viitor. Reticența proprietarilor de locuințe în a le permite chiriașilor să-și înființeze firme este de înțeles. Internetul este plin de relatări ale unor chiriași sau proprietari de apartamente cărora li se livrează în continuare corespondența de afaceri a firmelor foștilor locatari. Chiar să reușească să determine mutarea firmei într-un nou sediu social sau închiderea ei, corespondența de afaceri poate să continue să vină pentru ani întregi.
Cabinetul de avocatură poate fi o alternativă
Legea ne oferă o soluție, cabinetele de avocatură pot găzdui un număr nelimitat de firme. Există unele dezavantaje la această abordare. În primul rând, sediul social în cadrul unei firme de avocatură vine la un cost lunar. În al doilea rând, firmele fără punct de lucru vor primi corespondența pe adresa cabinetului de avocatură. Acest fapt s-ar putea dovedi consumator de timp pe termen mediu și lung.
Există o veste bună
Vestea bună este că, începând cu 5 iulie 2020, a intrat în vigoare legea nr. 102/2020, prin care a fost modificată Legea Societăților nr. 31/1990. Prin proiectul USR a fost eliminată obligativitatea colectării semnăturii vecinilor din bloc pentru utilizarea unei camere ca sediu social. Desigur, restricția este ca în camera respectivă să nu se desfășoare activități economice. De asemenea, nu mai sunt necesare încăperi distincte pentru fiecare firmă. În plus, a fost eliminată interdicția posibilității de a fi acționar unic în mai multe firme.