Statul dezechilibrează piața lemnelor de foc prin măsurile haotice luate în ultima perioadă. Situația este extrem de dificilă și poate duce la condamnarea la frig a milioane de români. Măsurile contradictorii, luate în prag de iarnă, complică inutil aprovizionarea cu lemne de foc. Plafonarea impusă de Guvern la începutul lunii octombrie a dus la dispariția rapidă a lemnului de pe piață. Prea puține firme și ocoale silvice au fost dispuse să vândă la nivelul nefavorabil al prețului și penuria s-a resimțit cu rapiditate.
Chiar dacă, în mod excepțional, Romsilva a mărit cantitatea de lemn exploatabilă, oferta de pe piață a rămas insuficientă. Criza energetică a determinat milioane de gospodării să se reorienteze spre lemn pentru a-și asigura căldura necesară. Piața era condamnată la penurie chiar înainte ca Guvernul României să impună reglementări neinspirate.
Guvernul României a plafonat prețurile la lemnele de foc
Plafonarea impusă de Guvernul României a urmărit să stabilească un preț mai redus decât cel al pieței. De asemenea, s-a dorit asigurarea lemnelor necesare pentru gospodăriile vulnerabile. Desigur, o plafonare de preț când crește cererea nu este o politică rațională. Măsura a generat două efecte care au dus la blocajul pieței.
- Deoarece plafonul a fost stabilit sub nivelul prețului de piață, lemnele de pe piața legală au devenit extrem de rare. Teoretic, la ocoalele silvice se găsea lemn la 400 de lei metrul ster, dar practic cei care au încercat să cumpere nu au avut prea mult succes. În plus, firmele au preferat să-și reducă oferta, pentru a nu vinde lemnul în pierdere.
- Pe piața neagră au explodat prețurile. Până la anunțarea măsurii, în țară se puteau găsi lemne la 280-350 de lei per metru cub (nu ster, cum se vinde în cadrul ocoalelor silvice), ulterior prețul minim a devenit 400 de lei. Cum de 30 de ani cea mai mare parte a gospodăriilor se aprovizionează de pe piața neagră, sute de mii de locuitori s-au trezit în imposibilitatea asigurării necesarului de lemn.
Guvernul României intenționează să elimine plafonul
O informație publică, din cursul zilei de ieri, ne informează că se va renunța la plafonarea prețului la lemnului de foc. Măsura a rezistat doar trei săptămâni. Guvernul va propune însă compensarea achizițiilor de lemn. Nu avem informații legate de modul în care se va aplica măsura, dar aceasta are potențialul să deblocheze piața lemnului de foc. Interesul ofertanților este să obțină un preț corect pentru lemn și nu sunt deranjați dacă statul acoperă o parte a acestuia.
De asemenea, ar putea avea loc o reducere a prețurilor la lemnul de foc de pe piața neagră. Aceste prețuri se raportează la cele plătite propriu-zis de clienți. În principiu, cei care cumpără de pe piața neagră nu vor accepta să plătească prețuri mai mari decât cele compensate.
Statul a aruncat în aer piața lemnelor de foc
În contextul crizei energetice, multe gospodării s-au reorientat spre lemn pentru a putea trece cu bine peste iarnă. Noile reglementări au determinat o reducere a ofertei de pe piață, în contextul în care cererea a crescut semnificativ. Cei care au fost dispuși să vândă la prețul plafonat, au distribuit rapid lemnul din stocuri și piața s-a trezit într-o situație de penurie.
Prin această măsură, ofertanții sunt stimulați să vândă lemnul pe care îl au în depozite. De asemenea, compensarea nu interferează cu prețul de piață și acesta va putea să se formeze conform condițiilor existente.
Un răspuns la “Statul dezechilibrează piața lemnelor de foc”
[…] rezervele de înțelepciune s-au terminat rapid și, pe piața lemnului, Guvernul a utilizat o politică la fel de neinspirată precum cea din […]