Categorii
Financiar

Statul român își reduce gradul de colectare

Prin măsurile fiscale pe care le-a luat în 2022, statul român va determina reducerea gradului de colectare. Renunțarea la impozitul pe cifra de afaceri de 3% și scăderea TVA-ului la panourile solare reduce capacitatea statului de a colecta taxe la buget.

Statul român își reduce gradul de colectare prin măsuri fiscale care par să fie contrare obiectivelor sale. Dintre măsuri se remarcă eliminarea impozitului pe cifra de afaceri și reducerea TVA – ului pentru panouri solare. Am mai analizat în trecut eliminarea impozitului de 3% pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderi. Chiar dacă am înțeles și am explicat scopurile modificării fiscale, cel puțin în primă fază acestea vor determina o reducere a colectării de taxe la buget.

Diminuarea TVA-ului la panourile fotovoltaice, de la 19% la 5%, pentru persoane fizice și instituții publice, este o măsură gândită să stimuleze piața energiei verzi. Problema este că pe piață există un deficit de ofertă, generat de criza energetică. În ultimii doi ani, locuitorii din întreaga Uniune Europeană și-au instalat panouri solare pentru a-și reduce costurile energetice. Cererea de panouri solare a depășit cu mult oferta de pe piață.

La prima vedere ar părea că reducerea TVA este o măsură pro-ciclică. Teoretic, aceasta ar trebui să determine reducerea prețurilor și stimularea activității pe piață. În practică, prețurile mai scăzute nu au cum să rezolve penuria de pe piață.

De ce nu este logică micșorarea TVA

Reducerea TVA-ului de la 19% la 5% poate încuraja dezvoltarea pieței, dar nu este logică din perspectiva colectării taxelor. În ultimii doi ani de zile, cererea internă pentru panouri fotovoltaice a explodat, depășind cu mult oferta disponibilă pe piață. Reducerea prețului de vânzare va determina o creștere a cererii care nu va putea fi acoperită de oferta internă. În mod logic, totalul taxelor colectate va scădea. Desigur, pe termen mediu, dacă se vor găsi surse suplimentare de aprovizionare a ofertei, volumul de taxe colectat ar putea crește.

TVA-ul de 5% majorează deficitului comercial

Un efect al reducerii TVA de la 19% la 5%, în contextul scăderii prețurilor de vânzare, va fi majorarea deficitului comercial. România nu este o țară producătoare de panouri fotovoltaice. Chiar dacă firme locale ar începe să producă, ar fi nevoie de ani întregi pentru ca acestea să influențeze nivelul ofertei de pe piață. Vânzătorii de panouri solare ar putea profita de reducerea TVA-ului pentru a-și îmbunătăți marjele comerciale. Motivați de marje comerciale superioare aceștia ar crește importurile. Importurile suplimentare ar determina creșterea deficitului comercial al țării.

Reducerea TVA facilitează dezvoltarea producției de energie verde

Statul poate justifica reducerea TVA-ului și creșterea deficitului comercial prin dorința de a încuraja dezvoltarea energiei verzi. În contextul crizei energetice din Uniunea Europeană, investițiile în energia verde au sens. Orice facilitate de producție care determină scăderea dependenței de energia rezultată din combustibilii fosili este una benefică.

De Gabriel

Sunt un economist care scrie pe platforma Inițiativa Privată în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile care abundă în articolele mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *