Un acționar minoritar (Minority shareholder) este persoana fizică, persoana juridică sau instituția care deține mai puțin de 50% din capitalul unei companii. În funcție de numărul de acțiuni deținute, exprimate procentual ca parte a capitalului, asociatul minoritar poate avea o anumită influență în ședințele AGA ale firmei. Acesta nu are însă capacitatea de a-și impune singur viziunea. Pentru adoptarea deciziilor din forul statutar al firmei, el este obligat să formeze o majoritate.
Un acționar minoritar care are un pachet de acțiuni consistent poate să-și exercite puterea în cadrul ședințelor AGA. Maximul de putere poate fi atins dacă acesta este cel mai important acționar și nimeni nu are un pachet majoritar. Chiar și așa puterea sa nu este deplină. El nu are capacitatea să dicteze politica firmei și trebuie să convingă alți deținători de acțiuni. Dacă suficienți acționari minoritari se pun de acord, se poate forma o majoritate decidentă în AGA.
Mulți acționari minoritari nu sunt interesați să influențeze direcția spre care se îndreaptă compania. Aceștia cumpără acțiuni pentru diversificarea investițiilor. Prezența unor anumite acțiuni în portofoliile lor denotă încrederea pe care o au într-o evoluție pozitivă a unei firme.