Acțiuni rezistente la recesiune

Prin acțiuni rezistente la recesiune (Recession-proof stocks) înțelegem acele titluri de valoare care performează bine când economia intră într-o fază de declin. Aceste companii sunt mai puțin sensibile la schimbările de comportament și pierderile de venit ale clienților. Nivelul lor de reziliență poate să depindă în funcție de industria din care fac parte. În constituirea unui portofoliu de investiții, este necesară alocarea unei cote pentru acțiunile rezistente la recesiune. Acestea permit conservarea valorii portofoliului și protejarea sa de șocurile externe. Pentru a identifica firmele rezistente la recesiune, un investitor se poate ghida după criterii precum:

  • industria – Firmele de utilități publice, din industria alimentară sau a sănătății vor rezista mai bine la șocurile economice. Cererea pentru produsele acestora nu poate să scadă extrem de mult.
  • înregistrează constant profituri – Companiile care reușesc să fie profitabile și își țin costurile sub control rezistă mai bine la crize.
  • plătesc dividende – Foarte multe dintre firmele care performează pe bursa din SUA nu plătesc dividende. În cazul lor, investitorii câștigă din diferențele de preț ale acțiunilor și din speculații. Acest lucru face ca prețul acțiunilor să fie mai degrabă volatil. Acțiunile firmelor care plătesc constant dividende sunt mult mai constante.
  • etc.
acțiuni rezistente la recesiune
Strength and stability icons created by Iconic Artisan – Flaticon