Angajat cu normă întreagă

Un angajat cu normă întreagă (Full time employee) este un salariat al cărui contract de muncă prevede un program de muncă egal cu cel standard. În România, o normă de muncă întreagă este formată din 40 de ore lucrătoare pe săptămână. Acestea sunt organizate în cinci zile lucrătoare, în fiecare săptămână, grupate în ture a câte opt ore. În cadrul săptămânii de lucru există și două zile de odihnă. De obicei, acestea sunt consecutive, dar pot fi și intercalate.

Un angajat cu normă întreagă are dreptul la cel puțin 20 de zile de concediu de odihnă și la pauză de masă în zilele de muncă. În funcție de prevederile contractuale, acesta își poate negocia zile suplimentare de concediu (până la 60 pe an) și alte beneficii.

Un angajat care are un program de lucru săptămânal sub 40 de ore este încadrat cu normă parțială de muncă. Norma acestuia trebuie să fie de minimum 6 ore pe zi pentru a avea dreptul la pauză de masă.

De-a lungul timpului, au existat unele propuneri legislative pentru flexibilizarea acestui program. De exemplu, o propunere legislativă recentă oferă posibilitatea organizării programului săptămânal în patru zile lucrătoare, a câte 10 ore. Rămâne de văzut dacă aceasta va fi adoptată.

angajat cu normă întreagă
Image by storyset on Freepik