Angajat sezonier

Un angajat sezonier (Seasonal employee) este o persoană aptă de muncă contractată pentru o perioadă determinată de timp. De obicei, acest tip de angajați sunt utilizați în sectoarele economice în care există o sezonalitate a cererii de muncă. Există multe industrii în care sunt intensive în muncă în anumite sezoane. Când necesarul de forță de muncă este mai scăzut decât durata unui sezon, se preferă utilizarea de zilieri. Aceștia din urmă sunt angajați doar pentru zilele în care este nevoie de ei.

hotel, angajat sezonier
Hotel icons created by Febrian Hidayat – Flaticon

De exemplu, în agricultură este necesară multă forță de muncă în perioada însămânțării sau recoltării. Aceste perioade sunt intensive în muncă și presupun o echipă mare pentru o perioadă scurtă de timp. Dezvoltarea echipamentelor automatizate care pot executa o paletă largă de activități, de la semănat la recoltat, a determinat reducerea necesarului de angajați sezonieri.

Similar, în turism sunt necesari mai mulți angajați în sezonul estival sau cel de iarnă. Cererea de servicii este extrem de mare în sezon și aproape inexistentă în extrasezon. De multe ori, angajatorii din aceste domenii preferă să angajeze elevi sau studenți. Vacanțele acestora se suprapun aproape perfect cu perioada în care firmele din turism au nevoie de ei.