Autoturism electric

Un autoturism electric (Electric vehicle – EV) este un autovehicul care funcționează prin utilizarea de electricitate. Acesta este o alternativă la autoturismele cu motoare pe combustie. În prezent, există două tipuri de autoturisme electrice:

  • Autoturismele electrice pure (Battery Electric Vehicles – BEV’s) funcționează pe baza electricității stocate în acumulatori. Unele modele își cresc autonomia prin utilizarea de panouri solare și tehnologii de recuperare a energiei la frânare. Acest segment a crescut puternic în ultimii ani și are perspective să o facă în continuare, pe măsură ce se îmbunătățesc parametri precum viteza de încărcare și autonomia reală.
  • Autoturismele hibrid (Plug-in Hybrid Electric Vehicles – PHEV’s) au două motoare, unul electric și unul pe combustie. Acestea pot funcționa și cu electricitate și cu combustibili. Acestea permit utilizarea bateriilor pentru deplasările urbane și a motoarelor pe combustie pentru călătoriile mai lungi. Aceste tipuri de autovehicule sunt preferate de clienții care nu sunt pregătiți să facă trecerea de la autoturisme cu motoare pe combustie la electrice pure. Acestea facilitează tranziție dintre cele două tehnologii. De multe ori, autoturismele hibrid sunt preferate și în zonele în care rețelele de încărcătoare electrice sunt slab dezvoltate.
Autoturism electric
Electric car icons created by kmg design – Flaticon

Se consideră că autoturismele electrice au un rol esențial în scăderea emisiilor cu carbon și în combaterea schimbărilor climatice.