Bani scripturali

Banii scripturali (Scriptural money) sau banii de cont sunt unitățile monetare disponibile în conturile curente ale persoanelor fizice și juridice. Acești bani scripturali sunt imateriali ca formă și sunt simple intrări contabile realizate de bănci sau alte instituții financiare. Chiar dacă banii scripturali sunt imateriali ei pot fi convertiți în lichidități cu ușurință. Banii scripturali sunt creați de către bănci prin intermediul mecanismului multiplicatorului monetar. Pentru ca o bancă să poată crea monedă scripturală, trebuie să aibă în depozite și rezerve bani fiduciari.

Banii scripturali, spre deosebire de cei fiduciari, sunt intangibili. Aceștia circulă între conturile bancare și sunt utilizați pentru plăți, fără a avea nevoie de o formă fizică. Chiar dacă nu are o formă fizică, moneda scripturală îndeplinește toate funcțiile banilor.

Banii scripturali împreună cu cei fiduciari formează agregatul M1. Acesta reprezintă partea din masa monetară cu cea mai mare lichiditate. Altfel spus, banii din agregatul M1 pot fi utilizați în orice moment pentru efectuarea de tranzacții comerciale. Importanța banilor scripturali a crescut pe măsură ce populația a adoptat pe scară largă utilizarea mijloacelor electronice de plată. În unele țări se are chiar în vederea la mijloacele clasice de plată. De exemplu, Suedia intenționa să renunțe la banii clasici până în martie 2023.