Barieră fiscală

Bariera fiscală (Fiscal barrier) este o taxă fiscală sau monetară aplicată asupra bunurilor importate într-o țară. Această taxă nu se aplică produselor și serviciilor interne, care obțin astfel un avantaj competitiv, față de cele din exterior. Printr-o barieră fiscală se încearcă descurajarea importurilor și încurajarea producției interne, pentru a corecta balanța comercială.

Barieriele fiscale sunt o formă de protecționism a producătorilor interni. Ele sunt utilizate în special de țările care nu reușesc să fie competive. Cât timp există firme în alte țări care pot produce la costuri mai scăzute, companiile din țară ar avea dificultăți să-și desfacă produsele pe piață.

Uneori, barierele fiscale sunt utilizate pentru a proteja firmele interne de strategiile de dumping ale competitorilor externi. Este vorba de situațiile în care aceștia exportă sub costurile de producție pentru a-și falimenta competiția.

barieră fiscală
Tax icons created by Freepik – Flaticon

Evitarea acestor bariere este una dintre principalele surse de evaziune fiscală din România. De exemplu, pe piața agricolă acest fenomen  este extrem de amplu. Piața agricolă din Uniunea Europeană este protejată prin taxe de produsele externe. Tranzitul produselor agricole nu este însă interzis. Unele transporturi care teoretic sunt în tranzit sunt descărcate în mod ilegal în țară. Ulterior, marfa descărcată se adaugă la oferta internă fără plata taxelor de rigoare.