Brevetul de Invenție (Patent) este un drept de proprietate intelectuală, acordat de către un organism specializat unui inventator. Brevetul recunoaște și garantează drepturile inventatorului asupra unui proces, design, invenții pentru o perioadă determinată de timp (20 de ani). Pentru a beneficia de protecția brevetului, titularul trebuie să achite o taxă anuală pe durata existenței sale. În contabilitate un brevet de invenție se înregistrează ca activ necorporal. Brevetul poate fi acordat atât unei persoane fizice, cât și unei organizații sau instituții.
Pe scurt, brevetul de invenție este un document legal prin care titularul poate opri alte părți de la utilizarea unei tehnologii. Condiția principală pentru obținerea acestui titlu constă în publicarea elementelor care se doresc protejate.
Brevetele pot fi obținute de la agențiile specializare din fiecare țară a lumii. În România, de acordarea brevetelor se ocupă OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci). Pentru a obține brevete cu putere de protecție mai mare, procedura poate fi efectuată prin EPO (European Patent Office) sau WIPO (World Intellectual Property Organization). Chiar și când se alege calea internațională, solicitantul va trebui să desemneze o țară membră. Este important să menționăm și faptul că EPO este o organizație continentală, fără legătură cu Uniunea Europeană.