Broker

Brokerul este un intermediar care reprezintă un investitor pe o bursă de valori mobiliare. Un broker, care poate fi persoană fizică sau juridică, face achizițiile sau vânzările la ordinul clienților, contra unor comisioane. Bursele acceptă comenzi de vânzare și cumpărare doar de la brokeri care sunt membri înregistrați. Acești brokeri pot fi persoane juridice sau fizice. Investitorii care doresc să tranzacționeze acțiuni sau alte titluri de valoare pe piețele bursiere au nevoie de serviciile brokerilor.

broker
Broker icons created by surang – Flaticon

Până acum câțiva ani, pentru orice tranzacție un investitor trebuie să contacteze un broker și să îi transmită un ordin. Evoluția tehnologiei a îmbunătățit accesul investitorilor pe piețele bursiere. În prezent, există o multitudine de brokeri care au dezvoltat platforme electronice de tranzacționare a acțiunilor. Exemple de astfel de brokeri sunt: plus500.com, etoro.com, robinhood.com, tradeville.ro (pentru tranzacții pe Bursa de Valori București) etc. Cine vrea să investească poate să-și deschidă un cont online, ușor de accesat de pe laptop sau telefon, de pe care să efectueze tranzacții.

Democratizarea tranzacțiilor de acțiuni nu s-a oprit însă la posibilitatea tranzacționării online. Mulți brokeri online oferă posibilitatea tranzacționării fracționare. De exemplu, o persoană care de abia învață să facă tranzacții bursiere ar putea cumpăra doar 1/10 dintr-o acțiune de interes.