Bula Mării de Sud (The South Sea Bubble) este una dintre primele crize financiare înregistrate în istoria economică. Compania Mării de Sud a fost fondată în 1711 în Londra pentru a asigura relațiile comerciale din America de Sud. Conform unor istorici, compania trebuia să asigure și aprovizionarea cu sclavi a plantațiilor din America de Sud și Centrală. Investitorii au mizat că această firmă va avea o evoluție similară cu cea a Companiei Indiei de Est. Această din urmă firmă este recunoscută a fost cea mai mare din urmă și a avut un rol activ în politica de colonizare. De asemenea, în perioada de vârf avea o armată privată de două ori mai mare ca a Imperiului Britanic.
În 1720, Compania Mării de Sud a propus preluare datoriei naționale a Marii Britanii și Parlamentul a votat în favoarea acestei mutări. Între ianuarie și august 1720, prețul acțiunilor firmei a crescut de 8 ori. Bula speculativă s-a spart în septembrie și pândă în decembrie 1720, acțiunile firmei au ajuns la o cotație sub cea inițială.
În urma prăbușirii companiei legislația din Imperiul Britanic a fost modificată. Listarea companiilor pe bursă nu se mai putea realiza la fel de simplu.