Bun fungibil

Un bun fungibil (Fungible good) este un produs interschimbabil cu un altul, deoarece îndeplinește aceleași scopuri practice. Calitatea unor bunuri de a fi fungibile se referă la posibilitatea înlocuirii unei cantități dintr-un bun cu o cantitate similară din altul, pentru stingerea unei datorii. Exemplele clasice de bunuri fungibile sunt mărfurile, acțiunile și bancnotele. De exemplu, în transferul unei sume de bani nu contează cine a deținut anterior bancnotele.

Bun fungibil
Image by upklyak on Freepik

Un bun fungibil veritabil are aceleași calități intrinseci și extrinseci cu cel pe care îl înlocuiește. De exemplu, o acțiune la o companie poate fi schimbată cu o alta, fără ca proprietarul să fie afectat. Similar, schimbarea unei cantități de aur de o anumită puritate cu o cantitate similară nu îl afectează pe proprietar.

Cele mai multe produse existente pe piață nu sunt fungibile. Acestea au particularități care le diferențiază. De asemenea, nici serviciile nu au cum să fie fungibile. Fiecare serviciu prestat este unic pentru că este o nouă experiență.

Unele bunuri sunt parțial fungibile. De exemplu, două autoturisme din aceeași serie de producție pot fi interschimbabile când sunt noi. În timp, acestea se uzează conform stilului de condus al proprietarilor și calității drumurilor unde sunt folosite. Uzura le face să nu mai fie bunuri fungibile, pentru că se depreciază în ritmuri diferite.