Bunurile substituibile (Substitute goods) sunt produse sau servicii utilizabile pentru același scop, adică pot să se înlocuiască reciproc. Bunurile substituibile au o elasticitate încrucișată a cererii pozitivă. Astfel, creșterea prețului unui bun substituibil va duce la o majorare a cererii pentru alternativa sa.
Produsele substituibile pot îndeplini funcții similare. De exemplu, o lumânare poate să înlocuiască un bec când vine vorba de a oferi o cantitate minimă de lumină. De asemenea, dacă din diverse motive, ar apărea o penurie pe piață și nu s-ar mai găsit becuri, cererea pentru lumânări ar crește.
De obicei, produsele de acest gen se substituie doar parțial. O lumânare nu va senzori de mișcare, deci nu va putea oferi lumină automatizat.
Putem folosi un exemplu și mai clar pentru a exemplifica cum funcționează bunurile substituibile. Criza gazului metan a debutat în UE în 2021 și s-a agravat exponențial în 2022, pe fondul războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei. Gazul metan a devenit rar și scump. Pentru că nimeni nu știe cât timp vor rămâne prețurile la aceste niveluri prohibitive, oamenii s-au orientat spre surse alternative de producere a căldurii. În acest an au crescut prețurile la lemnele de foc au crescut semnificativ. Creșterile au avut loc chiar dacă a fost suplimentată cantitatea de lemn exploatabilă.