Bursă de valori

Bursa de valori (Stock Exchange) este locul, fizic sau virtual, în care sunt tranzacționate acțiuni ale companiilor, deci locul în care se întâlnește cererea și oferta pentru acestea. Practic pe aceste piețe sunt tranzacționate drepturi de proprietate asupra unor părți din companiile listate. Bursa funcționează ca un mijloc reglementat de intermediere a investițiilor. Practic, cei care cumpără acțiunile emise de companii fac investiții în acestea. Bursa de valori este considerată piața care se apropie cel mai mult de condițiile concurenței pure și perfecte.

Pentru ca o companie să fie listată pe această piață ea trebuie să îndeplinească anumite condiții, care variază de la bursă la bursă. Condițiile pentru listarea acțiunilor pe bursă sunt legate de nivelul capitalizării, veniturile din ultimii trei ani, numărul de acționari, numărul de acțiuni tranzacționate public, valori de tranzacționare etc.

Bursa de valori
Image by starline on Freepik

Tradițional, pe piața bursieră, optimismul este reprezentat cu un taur și pesimismul cu un urs. Există mai multe ipoteze privind modul în care au fost adoptate simbolurile. Conform celei mai populare opinii,  utilizarea celor două animale ca simboluri își are originea la bursa din Londra. Astfel, în timpul războiului din Crimeea (1853-1856). Marea Britanie era reprezentată în caricaturile politice ca un taur (John Bull) și Imperiul Țarist ca un urs. Ulterior simbolurile bursiere au fost adoptate la Bursa din New York și au devenit simboluri internaționale.