Card contactless

Cardul contactless (Contactless card) este un instrument de plată care folosește tehnologia RFID pentru comunicare în câmp apropiat (Near-field communication – NFC). Cardul contactless are format fizic, similar altor carduri, și poate fi de debit, de credit sau  inteligent. Acesta permite efectuarea de plăți mici (în România de până la 100 de lei) prin apropierea sa de un POS. La început, după introducerea acestui instrument, pentru plățile mici,  nu era necesară introducerea codului PIN. În prezent, din dorința de creștere a securității, unele bănci solicită PIN-ul aleatoriu, după câteva tranzacții.

card contactless
Nfc icons created by LAFS – Flaticon

Aceste carduri au fost privite cu suspiciune după introducere pentru că, în cazul pierderii, s-ar fi putut realiza plăți mici fără a fi necesare date de siguranță. De asemenea, au existat și relatări cu infractori dotații cu POS-uri mobile care scanau cardurile aflate în buzunare și poșete în locurile aglomerate. Această teamă a dus la apariția unor produse complementare, huse care blocau scanarea de către POS sau portofele speciale.

Mai nou, lumea renunță cu totul la cardurile fizice în favoarea celor virtuale, aferente aplicațiilor virtuale. Avantajul cardului virtual este pot fi integrate straturi suplimentare de securitate. Asfel, și telefonul și aplicația bancară pot fi protejate cu parolă sau amprentă.