Cererea rigidă (Rigid Demand) este un concept derivat din cel al cererii inelastice. Acesta se referă la faptul că indivizii vor continua să consume anumite produse și servicii, indiferent de evoluția prețului. Conceptul de cerere rigidă este folosit în special în China pentru a descrie situația unui individ care trebuie să cumpere un bun indiferent de prețul acestuia. Acest tip de cerere se diferențiază de cea inelastică, deoarece dintr-un punct aceasta nu mai poate fi susținută.
Pe piața imobiliară din China autoritățile favorizează proiectele imobiliare care adresează cererea rigidă prin calitate ridicată și prețuri mai scăzute. Cu toate acestea, cererea de locuințe din China va scădea, după ce va fi atins un anumit nivel al prețurilor. Este vorba de acel nivel care nu mai poate fi acoperit de cumpărătorii potențiali din credite și economii. Acest tip de cerere ar putea fi reprezentat printr-o curbă a cererii verticală și perpendiculară pe abscisă, frântă de la nivelul prețului care devine de neacoperit de către client.
Cererea rigidă se deosebește de conceptul teoretic al cererii inelastice, în care curba cererii este perfect perpendiculară. Practic, de la un anumit nivel al prețului cererea pentru un produs va scădea. În cazul locuințelor, este vorba de nivelul de la care indivizii vor prefera să stea în chirie.