Comenzile fantomă (Phantom orders) se referă la acea situație în care pe piață se cer produse în exces față de nevoile reale. Aceste comenzi fantomă apar în unele industrii, în situații excepționale, după perioade de penurie.
Industria semiconductorilor și a firmelor din aval este un exemplu. În criza semiconductorilor din 2021, producătorii auto s-au trezit cu probleme de aprovizionare care le-au forțat să-și reducă producția. Ca să protejeze de această situație firmele au plasat comenzi de semiconductori în exces. Pe măsură ce fabricile au început să producă semiconductori, unele companii au început să formeze stocuri din aceste componente electronice. Suntem în 2022 și criza încă nu s-a rezolvat, unele companii continuă să-și formeze stocuri și altele nu reușesc să obțină chipurile necesare. În plus, majoritatea semiconductorilor se produce în Taiwan și situația delicată a acestei țări crește temerile legate de aprovizionările viitoare. Ca urmare a acestor trenduri, firmele continuă să efectueze comenzi de care s-ar putea să nu aibă niciodată nevoie.
Problema poate să apară și pe piața energiei și pe cea a produselor agricole. Problemele de aprovizionare din 2021 și cele din 2022, amplificate de războiul din Ucraina, au determinat multe state din lume să comande energie și produse agricole din toate sursele posibile. Pe măsură ce panica de pe piața mondială se va risipi, multe administrații publice vor constata că au comandat excesiv.