Coplata

Coplata (Cost-sharing) în domeniul medical se referă la acoperirea de către clienți a costurilor care nu sunt suportate de asigurări. Procentul de coplată depinde de tipul de asigurare medicală deținută de persoana asigurată. Mai precis, este vorba de gradul de acoperire al asigurării în cazul unor servicii specifice.

De exemplu, un pacient care solicită un serviciu medical de la o instituție privată ar putea beneficia de o  acoperire parțială a costurilor prin asigurare, dar diferența va trebui plătită de el din surse proprii. Aceștia acceptă să plătească o sumă suplimentară pentru a avea acces la servicii mai complete sau de o calitate superioară.

coplata
Commission icons created by Parzival’ 1997 – Flaticon

Sistemul de coplată permite creșterea ofertei de servicii de pe piață. Firmele care nu vor să-și vândă serviciile sau produsele la tarifele standard, acoperite prin asigurări, pot să practice prețuri diferențiate. Sistemul este atrăgător și pentru clienți care prin intermediul unor plăți suplimentare pot accesa servicii de calitate superioară. Clienții care nu vor să utilizeze serviciile publice de sănătate pot să beneficieze de asigurarea lor.

Sistemul poate fi aplicat în orice domeniu în care bugetul public acoperă unele costuri standard. De exemplu, dacă finanțarea educației per elev ar funcționa în mod corespunzător, atunci școlile private ar putea utiliza un sistem de coplată.